21 rivieren overstroomd

Dodental tyfoon Japan stijgt naar 40, vrees voor meer slachtoffers

14 oktober 2019 02:21 Aangepast: 14 oktober 2019 06:50
Een gebroken dijk langs de Chikuma-rivier in Nagano. Tenminste 21 rivieren zijn overstroomd. Beeld © Jiji Press / AFP

Tenminste 40 mensen zijn omgekomen door de tyfoon Hagibis die zaterdag en zondag over Japan heen raasde. Zo’n 19 mensen worden nog vermist.

Meer dan honderdduizend hulpverleners worden ook vandaag weer ingezet om hulp te verlenen en gestrande mensen te redden. Gisteren werden met behulp van helicopters en boten vele honderden mensen gered.

Dijken van tenminste 21 rivieren in meer dan tien prefecturen in centraal, oostelijk en noordoostelijk Japan hebben het begeven, maakte de Japanse overheid bekend. Het is onbekend hoeveel mensen nog gestrand zijn in de overstroomde gebieden.

Vrouw valt dood

Een 77-jarige vrouw in Fukushima kwam om het leven tijdens een reddingsoperatie met een helicopter.

Ze viel van een hoogte van 40 meter omdat reddingswerkers vergeten waren een haak te bevestigen aan haar harnas.

Hulpverleners hebben nog niet alle plekken doorzocht, waardoor de vrees bestaat dat het dodental nog zal toenemen.

Meeste regen ooit

Hagibis bracht een stortvloed aan regen naar Japan. In Hakone, een populair kuuroord zo'n 80 kilometer ten zuidwesten van Tokio, viel in 24 uur liefst 922.5 millimeter regen.

Nooit eerder werd er in Japan binnen 24 uur zoveel regen gemeten .

Vervoer ontregeld

Het noodweer teisterde de Japanse infrastructuur en verwoeste of beschadigde talloze wegen en bruggen. In de Baai van Tokio zonk een Panamees vrachtschip. Vijf opvarenden kwamen om het leven. 

Ook het openbare vervoer kreeg een flinke klap. Hoewel op maandagochtend de meeste treinen weer reden, is de verwachting dat het vele weken gaat duren voordat het treinverkeer in de regio weer volledig hersteld is.

Een beschadigde treinbrug over de gezwollen Chikuma-rivier in Nagano. Een beschadigde treinbrug over de gezwollen Chikuma-rivier in Nagano.

Minuut stilte

Om de slachtoffers van de ramp te herdenken, werd de WK rugby-wedstrijd tussen Japan en Schotland gisteren begonnen met een minuut stilte.

Mogelijk geïnspireerd door de ramp, klopte Japan directe concurrent Schotland. Het staat nu voor het eerst in de kwartfinale. De Schotten zijn door de 28-21-nederlaag uitgeschakeld.

Japanse rugbyspelers tijdens een minuut stilte voor de slachtoffers van tyfoon Hagibis. Japanse rugbyspelers tijdens een minuut stilte voor de slachtoffers van tyfoon Hagibis.

Canadezen ruimen modder op

Eerder had de organisatie van het WK rugby drie wedstrijden afgelast vanwege de tyfoon. Een van deze wedstrijden was tussen Canada en Namibië in de stad Kamaishi, in het noordoosten van Japan.

De tyfoon veroorzaakte veel landverschuivingen in de stad, die in 2011 zwaar verwoest werd door de tsunami. De Canadese ploeg besloot daarom om mee te helpen de modder op te ruimen.

'Veel kracht'

"Ze hebben zoveel kracht vergeleken met ons. Ze zijn hier nog maar een korte tijd, maar hun snelheid is indrukwekkend. Ik heb er geen woorden voor", zei een inwoner van Kamaishi in een interview met Japans persbureau Kyodo.

"Ik vind het jammer dat ze vandaag niet konden spelen, maar ze helpen enorm."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore