Voormalig vijanden

Koerden gaan samenwerken met Syrisch leger om Turken te verdrijven

13 oktober 2019 22:27 Aangepast: 13 oktober 2019 22:55
Een Koerdische strijder. Beeld © AFP

De Koerden in het noordoosten van Syrië gaan samenwerken met het Syrische leger om het Turkse leger te verdrijven. De deal tussen de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) en het Syrische leger is een opvallende stap, aangezien de twee tot voor kort vijanden van elkaar waren.

De Koerden kondigden de deal met de Syriërs aan op Facebook. "Om deze agressie tegen te gaan, hebben wij een overeenkomst bereikt met de Syrische regering." Het Syrische leger zet soldaten in langs de volledige Syrisch-Turkse grens, meldt de SDF.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Turkse invasie: wie wil wat?

De troepeninzet moet ervoor zorgen dat de gebieden worden 'bevrijd uit de handen van de Turken en huurlingen'. Daarnaast gaat het Syrische leger zich volgens de Koerden ook inzetten in een ander deel van Noord-Syrië waar Turkije vorig jaar binnentrok.

Pact met de vijand

De in het nauw gedreven Koerden sluiten een pact met hun voormalige vijand, vertelt correspondent Olaf Koens. "Wanneer ze hun grondgebied opgeven aan het Syrische leger, hopen ze dat de Turken zich terugtrekken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Syrië stuurt leger naar noorden om Turken terug te dringen

Volgens Koens is terugtrekking van de Turken het beste scenario. "Anders krijg je confrontaties tussen het Syrische leger en het Turkse leger. En het Syrische leger bestaat uit heel veel Russische en Iraanse elementen." Het Syrische leger is niet groot, maar wordt versterkt door de Russische luchtmacht en Iraanse milities. In die samenstelling vecht het Syrische leger ook in Aleppo. 

"Als het Turkse leger zich niet terugtrekt, kan dat leiden tot confrontaties", vervolgt Koens. "Dat kan een behoorlijke strijd worden."

Turks offensief

Turkije trok woensdag het noordoosten van Syrië binnen om de Koerden die dat gebied controleren te verdrijven. Turkije ziet de Koerdische YPG-militie, onderdeel van SDF, als verlengstuk van de PKK en ziet beide groeperingen als een terroristische organisatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Geen Nederlandse IS-strijders ontsnapt uit kamp Syrië'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore