Ga naar de inhoud
'Nepnieuws'

Erdogan ontkent ontsnapping van IS-gevangenen Noord-Syrië

De Turkse premier Erdogan ontkent de ontsnapping van IS-gevangenen. Beeld © AFP

De Turkse premier Erdogan ontkent dat er IS-strijders zijn ontsnapt uit een gevangenenkamp in Noord-Syrië, zoals eerder vandaag gemeld werd door de Koerden. Volgens hen zijn er honderden buitenlandse IS-leden ontsnapt in de chaos die veroorzaakt werd door Turkse aanvallen, maar Erdogan noemt dat 'nepnieuws'.

De Koerden zeggen dat 785 buitenlandse IS-leden zijn ontsnapt uit het kamp Ain Issa, nadat het kamp werd aangevallen door Syrische rebellen die meevechten aan Turkse zijde. Tijdens die aanval zouden gevangenen de kampbewaarders hebben aangevallen, waarna ze de poort hebben opengezet.

'Opruiend'

Volgens het Turkse persbureau Anadolu noemde Erdogan de berichten van de Koerdische autoriteiten over de ontsnapping opruiend. Volgens hem zijn ze alleen bedoeld om steun te krijgen van westerse landen.

De
Lees ook:
De Turkse invasie: wie wil wat?

Het Turkse leger bestookt voor de vijfde achtereenvolgende dag verschillende stellingen van Koerdische milities in het noorden van Syrië. De Turken zouden inmiddels grote delen van de grensplaats Suluk in handen hebben. Het Syrische leger is inmiddels naar het noordoosten gestuurd om het Turkse leger terug te dringen, melden Syrische staatsmedia.

Syrië
Lees ook:
Syrië stuurt leger naar noorden om Turken terug te dringen