Tegen kabinetsbeleid in

D66 na onrust in Syrië: IS-terroristen toch in Nederland berechten

13 oktober 2019 14:32
Archieffoto. Beeld © AFP

De situatie in het noorden van Syrië dwingt Nederland ertoe IS-strijders hier te berechten. Dat zegt Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van regeringspartij D66.

Sjoerdsma deed zijn uitspraken in het programma Buitenhof. Het kabinet wil terreurverdachten juist in de regio voor de rechter brengen. Sinds de inval van Turkije in Syrië is het erg onrustig in het gebied.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevangenenkamp in Noord-Syrië beschoten: '800 IS-leden ontsnapt'

Volgens de lokale Koerdische autoriteiten zijn 785 IS'ers uit het kamp Ain Issa ontsnapt. Eerder zouden IS'ers zijn ontkomen uit een kamp bij Raqqa. Het Turkse leger viel het gebied deze week binnen om Koerdische milities te verdrijven en een bufferzone te creëren.

Mogelijkheid ontglipt

Sjoerdsma vreest dat IS'ers 'onder de radar naar Nederland komen en daar verschrikkelijke dingen gaan doen'. Dat moet voorkomen worden door ze hier te berechten. "Het ziet er gewoon naar uit dat die mogelijkheid ons ontglipt."

Sven Koopmans van coalitiepartner VVD keerde zich fel tegen het voorstel. "Mensen moeten daar blijven en berecht worden."

Koerden ontvluchten Syrië na aanval Turkije: 'De bommen vallen'

Vele tienduizenden mensen in het noorden van Syrië zijn op de vlucht geslagen. Zelfs Artsen zonder Grenzen vindt het er niet meer veilig genoeg en heeft hun laatste ziekenhuis aan de grens moeten sluiten. "Het is hier verschrikkelijk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore