Ga naar de inhoud
'Zeer zorgwekkend'

Gevangenenkamp in Noord-Syrië beschoten: '800 IS-leden ontsnapt'

De Syrische grensstad Ras al-Ein wordt door Turkije gebombardeerd. Beeld © EPA

Bijna 800 buitenlandse IS-leden zijn ontsnapt uit een gevangenenkamp. Dat melden de Koerdische autoriteiten in Noord-Syrië. De Koerden hebben al aangegeven dat het bewaken van de kampen geen prioriteit meer heeft.

Syrische rebellen, die meevechten aan Turkse zijde, zouden het kamp Ain Issa hebben aangevallen. Dat kamp ligt vlak aan de Turkse grens. Volgens de Koerden hebben IS-gevangenen daarop de bewakers in het kamp aangevallen en hebben ze de vervolgens de poort opengezet. 

785 buitenlandse IS-leden wisten zo te ontkomen. Waarschijnlijk gaat het alleen om IS-vrouwen en hun kinderen.

Gebruik maken van chaos

Het is een zeer zorgwekkende situatie, vertelt verslaggever Edmeé van Rijn vanuit Turkije: "In de chaos slaan ze toe. Er is een grote kans dat ze zich hebben voorbereid en dat ze weten waar ze naar toe moeten gaan."

De Koerden hebben gewaarschuwd dat ze de kampen niet kunnen bewaken nu ze vechten tegen de Turken. Van Rijn: "Dit kan ook gebeuren bij kampen en gevangenissen waar de mannelijke IS-strijders zitten. Er komen steeds meer berichten naar buiten dat het in deze gevangenissen zeer onrustig is."

Als zij in de chaotische situatie weten te ontsnappen kunnen ze zich als IS hergroeperen, zegt Van Rijn. "Het is ook mogelijk dat ze zich aansluiten bij de Syrische rebellen die tegen de Koerden vechten." 

'De bommen vallen'

01:17
Vele tienduizenden mensen in het noorden van Syrië zijn op de vlucht geslagen.

Volgens de VN is het aantal mensen dat in Noord-Syrië op de vlucht is geslagen na de inval van Turkije, opgelopen naar 130.000. Daar blijft het niet bij waarschijnlijk. De VN vreest dat nog eens 400.000 mensen de komende tijd huis en haard moeten verlaten.

76 doden

Ondertussen gaan de aanvallen van het Turkse leger gewoon door. Het bestookt voor de vijfde dag achtereen verschillende stellingen van Koerdische milities in het noorden van Syrië.

Het Turkse leger zou inmiddels grote delen van de grensplaats Suluk in handen hebben. De Koerdische autoriteiten melden dat ze 76 strijders hebben verloren. Turkije zelf komt met een veel hoger aantal. Het land zegt dat er bijna 500 Koerdische strijders tot nu toe zijn gedood.

 

De
Lees ook:
De Turkse invasie: wie wil wat?