Schadelijk voor natuur

Berlijn is aan winnende hand bij strijd tegen 'invasie' van moeraskrabben

13 oktober 2019 12:17 Aangepast: 13 oktober 2019 12:40
Een moeraskrab in het Berlijnse park Tiergarten. Beeld © AFP

De gemeente Berlijn lijkt de strijd te winnen tegen moeraskrabben. In Berlijn zat een enorme hoeveel krabben. Die dieren, die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komen, worden beschouwd als schadelijk voor de natuur in Europa.

Dit jaar heeft de stad ongeveer 22.000 exemplaren gevangen. Vorig jaar waren dat er 38.000. De gemeente beschouwt de vangst als een succes, maar er zijn nog steeds te veel. Daarom zal naar verwachting de bestrijding van de eetbare krabsoort volgend jaar worden doorgezet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruim 3000 moeraskrabben in stadspark Berlijn

In 2017 werden nog 3000 moeraskrabben, die een opvallend rode kleur hebben, uit de wateren van de Duitse hoofdstad gevist.

Op zwarte lijst EU

De krabben zitten vooral rond de Neuen See, een meer in een groot park. Later werd het dier op andere plaatsen, waaronder de beroemde dierentuin van Berlijn, gezien. Ook in Nederland is de moeraskrab op meerdere plaatsen gevonden.

Het is de vraag of Europa ooit nog van de dieren af zal komen. Eén vrouwtje met meerdere eieren kan voor nieuwe populatie zorgen. De krab is een van in totaal 37 invasieve soorten op een EU-lijst van dieren waarvan de verdere verspreiding in Europa moet worden bestreden.

Duitsland heeft ook last van schorskever

In bijna alle Duitse bossen is de noodtoestand afgekondigd. De schorskever vreet miljoenen bomen kapot. Dankzij klimaatverandering rukt het beestje steeds verder op. Er worden nu, noodgedwongen, massaal bomen gekapt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore