Brief aan familie

Britse minister: diplomatenvrouw die tiener doodreed niet onschendbaar

13 oktober 2019 10:40 Aangepast: 13 oktober 2019 11:56
De plek waar Harry werd aangereden. Beeld © Reuters

De vrouw van een Amerikaanse diplomaat die in Groot-Brittannië een tiener doodreed, kan zich niet verschuilen achter diplomatieke onschendbaarheid. Dat heeft het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd.

De 19-jarige Harry Dunn botste eind augustus met zijn motor frontaal op een auto, die aan de verkeerde kant van de weg reed. Achter het stuur zat Anne Sacoolas, de vrouw van een Amerikaanse diplomaat. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouw van Amerikaanse diplomaat ontvlucht Groot-Brittannië na dodelijke aanrijding

De vrouw zou niet vervolgd kunnen worden, omdat ze diplomatieke onschendbaarheid heeft. De Britten wilden opheffing van de immuniteit, maar kregen dat niet voor elkaar.

De zaak werd nog lastiger: Sacoolas en haar man namen de benen en vertrokken naar de Verenigde Staten. Juist die actie zorgt voor een doorbraak, zegt het Britse minister van Buitenlandse Zaken.

'We kunnen Harry nooit terugkrijgen'

De moeder van Harry deed eerder haar verhaal. Ze begrijpt er niks van dat de diplomatenvrouw niet vervolgd kan worden.

"De Britse regering is van mening dat onschendbaarheid niet langer van toepassing is in deze zaak, omdat de vrouw teruggekeerd is naar huis", schrijft de Britse minister van Buitenlandse Zaken in een brief aan de familie van Harry Dunn.

Hij voegt eraan toe: "De Amerikanen hebben ons laten weten dat zij immuniteit ook niet langer van toepassing vinden." Wat het in de praktijk betekent moet nog duidelijk worden. De minister zegt dat de zaak in handen van de politie is, hij wil zich er verder niet mee bemoeien.

'Uitstekend nieuws'

De familie van Harry is in ieder geval blij. De vader van de jongen noemt het 'uitstekend nieuws'. "Wij hebben altijd gezegd dat ze geen onschendbaarheid heeft. Dit betekent zo veel voor ons", zegt vader Tim Dunn.

Een advocaat van Anne Sacoolas laat aan Sky News weten dat haar cliënt 'kapot is' van het tragische ongeluk. "Maar dat is niets vergeleken bij wat de familie doormaakt. Ze deelt haar diepste medelijden met de familie van Harry Dunn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`