Belangrijke brexit-week

Johnson tegen EU-leiders: teken mijn brexitdeal, of laat ons gaan op 31 oktober

13 oktober 2019 09:27 Aangepast: 14 oktober 2019 06:32
Boris Johnson (archieffoto) Beeld © EPA

De Britse premier Johnson zal morgen een eindbod op tafel leggen voor de EU: instemmen met zijn brexitvoorstel of hem helpen om de EU te verlaten aan het eind van de maand.

Johnson spreekt morgen met de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Macron en EU-president Juncker. Volgens de Sunday Times zal hij daar voorstellen om een eind te maken aan het gedoe rond brexit

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blok: 'Britten moeten ook bij no-deal betalen aan EU'

Een bron van de Britse krant zegt dat Johnson morgen 'voor het eind van de dag' zal spreken met de EU-leiders. Johnson wil dan van ze horen of zijn nieuwe brexitvoorstel kans van slagen heeft. Zo niet, dan wil hij 'een vriendelijk afscheid' op 31 oktober. Uitstel ziet hij niet als een optie.

Optimisme terug

Het is een belangrijke week voor Johnson. Donderdag is er een speciale EU-top over brexit en zaterdag komt het parlement bij elkaar om voor of tegen een eventuele deal te stemmen. Een vergadering van het parlement op zaterdag is er al decennia niet geweest.

Vrijdag was er juist weer wat optimisme over de onderhandelingen. Volgens de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, kan er mogelijk toch een brexitdeal worden bereikt. Hij zou 'bemoedigende signalen' hebben gekregen van de premier van Ierland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Optimisme terug na brexitontbijt: 'Deal is mogelijk'

Oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour zegt tegen Sky News dat het onwaarschijnlijk is dat hij een nieuwe deal tussen Johnson en de EU zal steunen. Hij ziet geen oplossing voor de kwestie rond Ierland.

Ierland blijft lid van de EU, terwijl Noord-Ierland er met de rest van het Verenigd Koninkrijk uitstapt. "Als de nieuwe deal een grens creëert door de Ierse Zee in plaats van op de Ierse grens zelf, dan voorzie ik problemen", zegt Corbyn.

Zo werkt de backstop: het grote brexit-struikelblok

De backstop is een brexit-uitkomst waar heel veel onenigheid over is. Dit is hoe het werkt en waarom het omstreden is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore