Grote reddingsoperatie

Tyfoon raast over Japan, dodental op 23

13 oktober 2019 06:34 Aangepast: 13 oktober 2019 13:09
De schade is groot en ook zijn er doden te betreuren. Beeld © EPA

Het aantal doden door tyfoon Hagibis die over Japan raasde, is opgelopen tot 23. Er worden 16 mensen vermist en meer dan 160 mensen zijn gewond geraakt door het noodweer.

Het leger heeft 27.000 manschappen ingezet om mensen te helpen die als gevolg van overstromingen vastzitten. De tyfoon is afgenomen tot een tropische storm en bevindt zich nu voor de kust van het oosten van Japan.

Modderstromen

Door de hevige regenval zijn rivieren rond Tokio overstroomd. Ook zijn rond de hoofdstad modderstromen ontstaan. Het openbaar vervoer lag in grote delen van het land plat, maar komt inmiddels mondjesmaat op gang.

Meer dan 800 binnenlandse vluchten van Japanse luchtvaartmaatschappijen zijn voor vandaag geschrapt.

Tyfoon zorgt voor 1 meter regen in Japan: tientallen doden

In sommige gebieden viel ruim een meter regen. Rivieren traden buiten hun oevers en zorgden voor overstromingen en modderstromen.
In Nagano zijn gebieden ondergelopen. In Nagano zijn gebieden ondergelopen.

Miljoenen huis uit

Ongeveer 7,3 miljoen mensen zijn geadviseerd naar veiliger oorden te vertrekken. In Japan kunnen mensen niet verplicht worden geëvacueerd. Honderdduizenden huishoudens zitten nog altijd zonder stroom.

Hagibis was de zwaarste tyfoon die Japan trof in 60 jaar. De superstorm haalde windsnelheden tot ruim 200 kilometer per uur.

Grand Prix

Schappen in de supermarkten zijn leeg omdat mensen massaal aan het hamsteren waren geslagen in afwachting van de tyfoon.

De kwalificatie voor de Grand Prix van Japan op het circuit van Suzuka werd uitgesteld. Die is vanochtend alsnog verreden. Twee wedstrijden van het WK rugby werden uit voorzorg afgelast.

De schade is groot. De schade is groot.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore