Inval Syrië

'IS-terroristen ontsnapt uit Syrische gevangenis na aanval Turks leger'

11 oktober 2019 22:00 Aangepast: 12 oktober 2019 07:10
Deze Syrische strijders vechten mee met Turkije tegen de Koerden. Beeld © AFP

Vijf IS-terroristen zouden ontsnapt zijn uit een gevangenis in de Syrische stad Kamishli. Een granaat zou de gevangenis hebben geraakt, toen de stad onder vuur werd genomen door het Turkse leger. Dat melden de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF).

Kamishli ligt vlakbij de Turkse grens. In die stad zijn ook twee autobommen ontploft bij een restaurant. Daarbij kwamen drie mensen om het leven. Terreurbeweging IS heeft de aanslag opgeëist.

Koerden ontvluchten Syrië na aanval Turkije: 'De bommen vallen'

Vele tienduizenden mensen in het noorden van Syrië zijn op de vlucht geslagen.

Stenen en stokken

IS voelt zich gesterkt door de Turkse aanval op de Koerden in Syrië. Vandaag was er in vluchtelingenkamp al-Hol, dat bewaakt wordt door de Koerden, ook een ontsnappingspoging van honderden IS-vrouwen.

De vrouwen vielen de beveiliging van het kamp aan met stenen en stokken. Ook zijn tenten in brand gestoken. In de chaos probeerden ze te ontsnappen. De situatie zou nu onder controle zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Turkse invasie: wie wil wat?

In vluchtelingenkamp al-Hol wonen in totaal bijna 70.000 mensen. De onrust ontstond in het gedeelte waar veel Europese IS-vrouwen gevangen zitten, onder wie ook Nederlandse IS-vrouwen en hun kinderen. In totaal zijn er meer dan 11.000 IS-vrouwen en kinderen in het kamp.

Turkije zet door

Ondanks kritiek van andere landen, zegt de Turkse president Erdogan dat de aanval tegen de Koerden in Syrië doorgaat. "We krijgen bedreigingen van links en rechts, maar we zullen niet stoppen, ongeacht wat anderen zeggen." Volgens de VN zijn rond de 100.000 mensen op de vlucht geslagen.

Rusland heeft in de VN-Veiligheidsraad ondertussen een Amerikaans voorstel geblokkeerd. De Verenigde Staten wilden dat de Verenigde Naties Turkije zouden oproepen zich terug te trekken uit het noorden van Syrië.

De VS zou Turkije hebben willen vragen het geweld te staken. Turkije zou volgens de VS de zaak diplomatiek moeten aanpakken en in gesprek moeten gaan met de Koerden in het grensgebied.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blok hekelt Turkse chantage met vluchtelingen: 'Dit is heel fout'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore