1,9 miljoen euro

Belgische baby Pia heeft haar peperdure, levensreddende prik gekregen

11 oktober 2019 17:07
Baby Pia Beeld © Facebook Team Pia

De Belgische baby Pia heeft het peperdure prikje gekregen die haar leven moet redden. Dat heeft haar moeder vanmiddag bekendgemaakt op een persconferentie. Duizenden mensen betaalden de afgelopen weken mee aan de prik, die 1,9 miljoen euro kostte.

Dat deden ze met een grootschalige sms-actie: iedereen die wilde meebetalen aan de behandeling van baby Pia, kon met een sms-bericht 2 euro overmaken. Binnen een mum van tijd was het geld bij elkaar gesprokkeld, tot grote verbazing van de ouders van Pia.

'Eén van de belangrijkste dagen uit ons leven'

Ellen De Meyer, de moeder van Pia, vertelde vanmiddag dat afgelopen woensdag één van de belangrijkste dagen van hun leven was. Toen kreeg de tien maanden oude baby via een infuus het peperdure medicijn Zolgensma toegebracht. "Alles is heel vlot verlopen, zowel het klaarmaken van het medicijn als de toediening zelf."

Moeder Ellen De Meyer tijdens de persconferentie Moeder Ellen De Meyer tijdens de persconferentie

Pia heeft de progressieve spierziekte SMA. Door die ziekte worden haar spieren steeds zwakker en dunner. Kinderen die de diagnose al als baby krijgen, zoals Pia, hebben een levensverwachting van maximaal 2 jaar. Het geneesmiddel Zolgensma kan haar niet beter maken, maar zou er wel voor kunnen zorgen dat ze een waardig leven krijgt.

Pia reageert goed op medicijn

Pia reageert goed op het medicijn en ze heeft geen bijwerkingen, vertelt moeder Ellen. Maar het is nog te vroeg om te kunnen constateren of het medicijn ook echt werkt. Als het goed is zal Pia haar hoofdje binnenkort weer makkelijker recht kunnen houden.

De negen maanden oude Pia heeft de spierziekte SMA. De negen maanden oude Pia heeft de spierziekte SMA.

"We hebben altijd goed beseft dat volledige genezing niet mogelijk is. De ziekte blijft, maar het doel is dat ze zelfstandig zou kunnen gaan zitten. Zo kan ze in een rolstoel een mooi en volwaardig leven hebben. Alles wat daarbij komt, is mooi meegenomen, maar dat is het doel waar we voor gaan."

Steun van heel België

"We beseffen ons dat het ons nooit was gelukt als we de Belgische bevolking, maar ook veel mensen uit het buitenland, niet achter ons zouden hebben gehad."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

In twee dagen 1,9 miljoen euro opgehaald voor medicijn baby Pia

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore