Vrouw verdronken

'Franse politie pakt Nederlander op voor mensensmokkel over Kanaal'

11 oktober 2019 15:09 Aangepast: 11 oktober 2019 15:11
Archieffoto. Beeld © AFP

De Franse politie zou een Nederlander gearresteerd hebben die verdacht wordt van mensensmokkel. Hij zou opblaasboten hebben geleverd aan migranten die het Kanaal over wilden steken. Daarbij is één van de migranten verdronken.

Dat zeggen bronnen bij de Franse politie, meldt het AD. De mensensmokkelaar, van Guinese afkomst, zou begin deze week samen met een Afghaanse verdachte zijn opgepakt op een Franse snelweg.

De politie arresteerde nog een derde verdachte van eveneens Afghaanse afkomst. 

3000 euro

Volgens het AD heeft het drietal afgelopen zomer bijna 100 migranten geholpen bij hun oversteek naar Groot-Brittannië. Daarvoor moesten de migranten 1000 tot 3000 euro betalen.

In het afgelopen jaar zijn al zeker 1100 mensen het Kanaal per boot overgestoken. Mensensmokkelaars zouden de migranten onder druk zetten om de oversteek snel te wagen, vanwege de naderende brexit.

Meer migranten wagen oversteek Kanaal: 'Na brexit misschien te moeilijk'

Meer migranten, vooral Iraniërs, proberen via Calais het Kanaal over te steken naar Groot-Brittannië.

'Stroming te sterk'

De zaak waarin de Nederlander is opgepakt, kwam aan het licht toen een van de migranten, een Iraanse vrouw genaamd Mitra Mehrad, overleed tijdens de overtocht. Mitra zou de eerste migrant zijn die tijdens de overtocht van het Kanaal is overleden.

Een van haar medepassagiers, die de boottocht wel overleefde, vertelde eerder deze week aan Sky News: "Mitra deed er alles aan om haar hoofd boven water te houden, maar de golven en de stroming waren te sterk. Ze heeft zeker 15 minuten met haar arm omhoog geschreeuwd om hulp. Toen we ons realiseerden dat we haar niet konden redden, konden we niet langer kijken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoogste aantal bootvluchtelingen op één dag: 86 waagden oversteek Kanaal

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Man met vlot bij IJmuiden uit zee gehaald, wilde mogelijk naar Engeland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore