Terugkeer mislukte bijna

Ruimtevaartheld overleden: eerste mens die ruimtewandeling maakte

11 oktober 2019 14:31 Aangepast: 11 oktober 2019 20:30
Een historische handdruk in de ruimte op 17 juli 1975. Beeld © NASA

De Russische kosmonaut Aleksej Leonov, de eerste mens die ooit een ruimtewandeling maakte, is op 85-jarige leeftijd overleden. In 1965 opende hij een luik van de capsule en ging hij naar buiten.

Leonov was een piloot van de luchtmacht van de Sovjet-Unie. In maart 1965 gingen hij en een collega de ruimte in. Als eerste mens zag hij de aarde volledig onder zich door trekken.

Hij zag heel Europa en de grens tussen dag en nacht. "Je kunt het gewoon niet bevatten. Alleen daar kun je de grootsheid voelen, de enorme omvang van alles om ons heen", zei hij later daarover.

Pak uitgezet

Na tien minuten moest Leonov weer naar binnen. Toen ontdekte hij een groot probleem. In het luchtledige was zijn ruimtepak uitgezet. Hij was zo groot geworden dat hij niet meer door het gat paste.

Hij opende snel een klep, waardoor wat lucht naar buiten kon. Dat was net genoeg om weer naar binnen te komen. De hele wandeling duurde twaalf minuten.

Leonov in 1982. Leonov in 1982.

Daarna ging het weer bijna mis. De capsule begon hard te draaien en vulde zich met veel te veel zuurstof. Het lukte de bemanning om alles onder controle te krijgen.

Bronstige beren

En ook de terugkeer in de dampkring mislukte bijna. De capsule haperde en kwam terecht in een afgelegen bos in Siberië, tussen bronstige beren en wolven. Pas een dag later, bij temperaturen diep onder nul, konden Leonov en zijn reisgenoot 9 kilometer langlaufen naar de dichtstbijzijnde open plek in het bos om te worden gered.

Leonov werd met zijn missie een nationale held. Hij bezorgde zijn land een overwinning in de ruimterace tegen de Verenigde Staten, aartsvijand tijdens de Koude Oorlog.

Leonov (R) en de Russische president Poetin. Leonov (R) en de Russische president Poetin.

Op 15 juli 1975 ging Leonov weer de ruimte in, en weer was het een bijzondere vlucht. Het was de eerste keer dat de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie samen een ruimtemissie uitvoerden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NASA heeft passende pakken: tóch eerste ruimtewandeling vrouwelijk duo

De Verenigde Staten lanceerden een Apollo met drie mensen aan boord, de Sovjet-Unie stuurde een Sojoez met Leonov en een collega. In een baan rond de aarde werden de twee vaartuigen aan elkaar gekoppeld.

Historische handdruk

Leonov opende het luik en schudde zijn Amerikaanse collega de hand, de eerste internationale handdruk in de ruimte. Na twee dagen samen keerden de vaartuigen terug naar de aarde.

Inmiddels hebben meer dan tweehonderd mensen een ruimtewandeling uitgevoerd. Leonov werd eerder dit jaar nog geëerd in het ruimtestation ISS. Twee Russische bemanningsleden maakten op zijn 85e verjaardag een ruimtewandeling. Op hun rug droegen ze een plakkaat met felicitaties voor Leonov.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore