Duizenden gevlucht

Honderden doden bij strijd Syrië, ook kinderen omgekomen

11 oktober 2019 10:29 Aangepast: 11 oktober 2019 16:16
Syrisch-Koerdische strijders steken autobanden in brand om een rookgordijn te creëren. Beeld © Getty Images

Bij de strijd in het noordoosten van Syrië loopt het dodental op. Er zouden honderden slachtoffers zijn. Aan Turkse zijde zou vandaag de eerste militair zijn omgekomen. Ook vielen er burgerdoden aan beide kanten, onder wie vier kinderen.

Het Turkse ministerie van Defensie meldt dat er voor het eerst een Turkse militair is omgekomen, en dat drie anderen gewond zijn geraakt. Eerder liet het Turkse ministerie weten dat er in totaal 277 Syrisch-Koerdische strijders, die Turkije als terroristen beschouwt, zijn omgebracht.

Burgerslachtoffers

Ook vielen er in het conflict meerdere burgerslachtoffers. Volgens Turkse autoriteiten zouden bij Koerdische mortieraanvallen bij de Turkse grensdorpen zeker zes burgers omgekomen zijn. Onder de slachtoffers zou een jongetje van negen maanden zijn en drie meisjes jonger dan 15 jaar.

In Syrië zouden zeker zeven burgers om het leven zijn gekomen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doden bij Turkse aanval in Noord-Syrië, burgers op de vlucht

Offensief

Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld. Turkije begon woensdag een offensief tegen Koerdische milities die het grensgebied in Syrië controleren. Ook wil Ankara daar een veilig gebied creëren waar miljoenen Syrische vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Die zitten nu nog in Turkije.

Het land heeft meer dan 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen en wil minstens 2 miljoen van hen verplaatsen naar deze bufferzone. Maar in dit gebied, dat grenst aan zuid-Turkije, zitten nog veel Syrisch-Koerdische strijders waar president Recep Erdogan graag vanaf wil. Turkije ziet hen als een verlengstuk van de verboden PKK-beweging, die aanslagen heeft gepleegd in Turkije.

In de gele gebieden wonen veel Koerden. In de gele gebieden wonen veel Koerden.

Kritiek op Erdogan

Er is vanwege de aanval veel kritiek op de Turkse president Erdogan. Zelf dreigt hij vluchtelingen naar Europa te sturen als de EU haar kritiek op de Turkse operatie niet inslikt. "Dan zullen wij de poorten openzetten", zei hij gisteren.

De EU keurt de operatie van het Turkse leger in Syrië af en wil dat die stopt. Stef Blok, de minister van Buitenlandse Zaken, zei gisteren dat die 'dreigementen niet behulpzaam zijn'. "Ze doen geen recht aan de humanitaire gevolgen die dit offensief kan hebben. Het principe in het internationaal recht dat je vluchtelingen niet zomaar mag terugsturen moet buiten kijf staan."

30 miljoen Koerden zonder land

Wereldwijd zijn er ruim 30 miljoen Koerden. Ze hebben hun eigen taal en cultuur, maar geen eigen land. Ze zijn daarmee de grootste etnische groep ter wereld zonder staat. Na de val van het Ottomaanse rijk hebben ze zich verspreid over verschillende landen, waaronder Turkije, Irak, Syrië en Iran.

In die landen leven ze op gespannen voet met de regering. Hun taal en cultuur wordt vaak met intimidatie en geweld onderdrukt. De Koerden strijden daarom voor een eigen, autonome staat.

Amerikaanse steun kwijt

De Syrisch-Koerdische strijders - ook wel YPG genoemd - vochten met steun van Amerika tegen IS in Syrië. De VS zag deze YPG-milities lange tijd als waardevolle bondgenoten en waakte voor hun veiligheid. Maar nu deze strijd is gestreden en IS verdreven, heeft Amerika geen reden meer om hun veiligheid te waarborgen. De VS heeft zich teruggetrokken, de YPG staat er dus alleen voor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Erdogan dreigt miljoenen Syrische vluchtelingen door te laten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore