Aanslag

Explosies op Iraanse olietanker in Rode Zee: 'Geraakt door projectielen'

11 oktober 2019 08:22 Aangepast: 11 oktober 2019 10:17
Olietankers in het Midden-Oosten (archieffoto). Beeld © AFP

Op een Iraanse olietanker die bij Saoedi-Arabië in de Rode Zee vaart, is na explosies brand uitgebroken.

Het schip ligt tientallen kilometers buiten de haven van de Saudische stad Djedda. De oorzaak van de ontploffing wordt nog onderzocht, maar het Iraanse persbureau ISNA meldt dat het vermoedelijk gaat om een aanslag.

Twee projectielen zouden zijn afgevuurd op de tanker, waardoor twee olietanks aan boord zijn geraakt.

Het schip, dat in handen is van de nationale Iraanse oliemaatschappij (NIOC), staat in brand en is zwaar beschadigd. Ook stroomde er olie in zee. Het lek is inmiddels gedicht. De bemanning is in veiligheid gebracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iran 'speelt hoog spel' met kapen van olietankers

Effect merkbaar aan de pomp

Door de ontploffing op de olietanker steeg de olieprijs met meer dan 2% naar 60 dollar per vat. Handelaren vrezen dat de onrust in de regio de oliehandel kan verstoren. Het Midden-Oosten is de belangrijkste producent van ruwe olie ter wereld.

Een stijgende olieprijs wordt vaak doorgevoerd in de prijzen van benzine en diesel.

Afgelopen maand waarschuwden twee belangrijke oliehandelaren dat de olieprijs de komende maanden kan oplopen tot 100 dollar per vat. Volgens marktdeskundige Paul van Selms van UnitedConsumers zou dat aan de pomp neerkomen op een prijs van meer dan twee euro voor een liter benzine.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Prijs olie flink omhoog, benzine mogelijk 2 euro aan de pomp'

Spanningen hoog opgelopen

De spanningen tussen aartsvijanden Iran en Saoedi-Arabië zijn hoog opgelopen sinds een aanval op twee olievelden van de Saoediërs op 14 september. Die veroorzaakten grote schade waardoor de olieproductie daalde met 5,7 miljoen vaten per dag, meer dan 5 procent van de wereldwijde olielevering.

De Houthi-rebellen in Jemen claimden de verantwoordelijkheid voor de aanslagen, maar een Amerikaanse functionaris zei dat deze vanuit het zuidwesten van Iran kwamen. Ook Saoedi-Arabië gaf Teheran de schuld. Iran, dat de Houthi's steunt in de oorlog van Jemen, ontkent elke betrokkenheid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore