Aanval Syrië

Republikeinen VS roepen ook op tot sancties tegen Turkije

11 oktober 2019 03:13 Aangepast: 11 oktober 2019 07:46
Gisteren werden de eerste Syrische grensplaatsen aangevallen door het Turkse leger. Beeld © AFP

Niet alleen Europese landen proberen Erdogan een halt toe te roepen, maar ook Amerikaanse Republikeinen hebben laten weten sancties voor Turkije te willen als reactie op het militaire offensief tegen Koerdische troepen.

Dat hebben tientallen Republikeinen gisteren laten weten. "Het genadeloos aanvallen van onze Koerdische bondgenoten in Noord-Syrië door president Erdogan en zijn regime moet ernstige gevolgen hebben", zei de Republikeinse vertegenwoordiger Liz Cheney.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet sluit sancties tegen Turkije niet uit vanwege inval in Syrië

Tienduizenden op de vlucht

Inmiddels zijn in het noorden van Syrië tienduizenden bewoners op de vlucht geslagen nadat Turkije het gebied afgelopen week binnenviel. Het Turkse leger zou twee grensplaatsen, Ras al-Ain en Tal Abyad, omcirkeld hebben. 

Sancties Amerika

Volgens The Guardian heeft een hoge Amerikaanse functionaris laten weten dat Amerika met sancties zal komen als Turkije 'over de schreef gaat'. "Als er sprake is van etnische zuivering of vuur gericht wordt op burgers, zullen er sancties volgen."

De functionaris veroordeelt de inval in Noord-Syrië. "Dit brengt de strijd tegen terreur in gevaar en veroorzaakt enorme onzekerheid voor de hele regio."

Oplopend dodental

Volgens meerdere rapporten liep het dodental gisteren behoorlijk op als gevolg van beschietingen van woonwijken langs de Turks-Syrische grens. 

Omdat Trump en zijn regering de afgelopen dagen verschillende berichten naar buiten hebben gebracht over eventuele sancties voor Turkije, is het onduidelijk wat we precies kunnen verwachten. 

Trump liet gisteravond op Twitter weten drie optie's te zien: duizenden militairen het gebied insturen, Turkije financiële sancties opleggen of bemiddelen tussen de Turkse regering en de Koerden.

Bufferzone

Turkije wil een bufferzone van 32 kilometer creëren langs de grens met noord-Syrië. Het land heeft meer dan 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen en wil minstens 2 miljoen van hen verplaatsen naar deze veilige zone.

Maar in dit gebied, dat grenst aan zuid-Turkije, zitten nog veel Syrisch-Koerdische strijders waar president Recep Erdogan graag vanaf wil. Turkije ziet hen als een verlengstuk van de verboden PKK-beweging, die aanslagen heeft gepleegd in Turkije.

30 miljoen Koerden zonder land

Wereldwijd zijn er ruim 30 miljoen Koerden. Ze hebben hun eigen taal en cultuur, maar geen eigen land. Ze zijn daarmee de grootste etnische groep ter wereld zonder staat. Na de val van het Ottomaanse rijk hebben ze zich verspreid over verschillende landen, waaronder Turkije, Irak, Syrië en Iran.

In die landen leven ze op gespannen voet met de regering. Hun taal en cultuur wordt vaak met intimidatie en geweld onderdrukt. De Koerden strijden daarom voor een eigen, autonome staat.

Amerikaanse steun kwijt

De Syrisch-Koerdische strijders - ook wel YPG genoemd - vochten met steun van Amerika tegen IS in Syrië. De VS zag deze YPG-milities lange tijd als waardevolle bondgenoten en waakte voor hun veiligheid. Maar nu deze strijd is gestreden en IS verdreven, heeft Amerika geen reden meer om hun veiligheid te waarborgen. De VS heeft zich teruggetrokken, de YPG staat er dus alleen voor.

Demonstraties op Schiphol

Meer dan honderd Nederlandse Koerden demonstreerden gisteravond tegen de Turkse inval in het noordoosten van Syrië. Dat deden ze eerst op Schiphol Plaza, het winkelgebied van de luchthaven. Daarna stonden de demonstranten voor de ingang van de luchthaven. Verslaggever Roel Schreinemachers was ter plaatse. "Ze riepen onder meer 'Erdogan, terrorist'. Ook hadden ze veel spandoeken bij zich." 

Nederlandse Koerden demonstreren: 'Erdogan! Terrorist!'

Ruim honderd Nederlandse Koerden demonstreerden gisteravond op Schiphol.

Poort open voor Syrische vluchtelingen

De Turkse president Recep Erdogan dreigde gisteren de poort voor 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen naar Europa wagenwijd open te zetten als de Europese Unie de Turkse invasie in het noordoosten van Syrië een bezetting noemt.

Stef Blok, de minister van Buitenlandse Zaken, liet gisteren weten dat 'dreigementen niet behulpzaam zijn'. "Ze doen geen recht aan de humanitaire gevolgen die dit offensief kan hebben. Het principe in het internationaal recht dat je vluchtelingen niet zomaar mag terugsturen moet buiten kijf staan."

Blok liet weten dat ook tegen de ontboden Turkse ambassadeur op het ministerie te hebben gezegd. "We hebben via de EU en de NAVO bovendien een helder signaal afgegeven. Niemand heeft er belang bij dit verder te laten escaleren.”

Erdogan hard straffen? Zo gemakkelijk gaat dat niet

Als het aan Den Haag ligt moet Europa sancties gaan opleggen. Wij vragen ons af: hoe dan? Want de economische verhoudingen tussen de EU en Turkije zijn behoorlijk groot.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore