'Onnatuurlijke seks'

Oeganda wil doodstraf voor homoseksuelen

10 oktober 2019 19:55 Aangepast: 10 oktober 2019 22:13
Een deelnemer van de Gay Pride in Oeganda (2015) Beeld © AFP

In Oeganda willen ze dit jaar nog de doodstraf invoeren voor homoseksualiteit. Volgens de regering moet de wet een einde maken aan 'de toename van onnatuurlijke seks' in het Oost-Afrikaanse land.

"Homoseksualiteit is niet natuurlijk voor Oegandezen", zegt Simon Lokodo, de Oegandese minister voor Ethiek en Integriteit. Homo's zijn volgens hem bezig met een massale rekrutering op scholen, vooral onder jongeren. "Ze promoten de leugen dat mensen zo geboren worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Homorechten wereldwijd: hoe staat het er eigenlijk voor?

Homoseksualiteit is nu al strafbaar in Oeganda. Je kunt er levenslang voor krijgen. Maar de minister wil nog strenger beleid. "Iedereen die betrokken is bij promotie en werving is strafbaar. Maar diegenen die ernstige daden verrichten, krijgen de doodstraf."

Meerderheid in parlement

De regering wilde de doodstraf vijf jaar geleden al invoeren. Alleen kwam de zogenoemde 'Dood-de-homo's'-wet toen niet door het parlement heen. Nu zou er wel een twee derde meerderheid voor de plannen zijn.

LHBT-organisaties maken zich grote zorgen. "De wet criminaliseert ons, alleen al omdat we opkomen voor LHBT-rechten", zegt Pepe Julian Onziema van Sexual Minorities Uganda.

Volgens Onziema was er vijf jaar geleden een toename van haat en homofoob geweld. In Oeganda zijn alleen al dit jaar drie homo-mannen en een transgender vrouw gedood, vanwege hun geaardheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Ben je homo en heb je seks in Brunei? Dan word je gestenigd

In 2014 was er wereldwijd kritiek op Oeganda vanwege de antihomowet. Minister Lokodo is voorbereid op nieuwe kritiek. "We laten ons niet chanteren. We buigen ons hoofd niet voor mensen die een cultuur willen opleggen die vreemd voor ons is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore