Invasie

Doden bij Turkse aanval in Noord-Syrië, burgers op de vlucht

10 oktober 2019 08:15 Aangepast: 10 oktober 2019 09:38
Syrische burgers slaan op de vlucht voor oplaaiend geweld bij de Turkse grens Beeld © AFP

Bij de militaire aanval van Turkije in Noord-Syrië zijn verschillende doden en gewonden gevallen. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zouden acht burgers om het leven gekomen zijn.

De Koerdische strijdkrachten spreken van vijf doden en zeker 25 gewonden. Duizenden Syrische burgers zijn al op de vlucht geslagen voor het oplaaiende geweld.

Volgens officiële Turkse bronnen heeft het leger al meer dan 180 militaire doelwitten geraakt. Het Turkse leger is gisteren begonnen met artilleriebeschietingen en luchtaanvallen. Gisteravond zijn ook grondtroepen het gebied binnengegaan dat president Erdogan als een bufferzone wil inrichten en waar Turkse troepen de Koerdische milities moeten verdrijven. Turkije beschouwt de Koerden als terroristen. 

Enorme raketinslag: Turkije opent aanval op Koerdische strijders

Op beelden zijn al de eerste hevige bombardementen te zien. De Turken hebben de aanval geopend op Koerdische strijders in Noord-Syrië.

Bondgenoot

De Koerden zijn voor het Westen een belangrijke partner geweest in de strijd tegen IS. President Donald Trump heeft afgelopen weekeinde gezegd dat hij zijn militairen onmiddellijk weghaalt, omdat de VS er niets meer te zoeken heeft nu IS is verslagen. 

Turkse soldaten in het noorden van Syrië Turkse soldaten in het noorden van Syrië

Beruchte IS'ers

Twee IS'ers, die verantwoordelijk worden gehouden voor verschillende martelingen en moorden, zijn door de Verenigde Staten uit een gevangenkamp gehaald. President Trump liet gisteren al weten verschillende IS-terroristen te gaan verplaatsen. De Koerden bewaken nu nog verschillende kampen met duizenden IS'ers. De angst bestaat dat ze door het Turkse offensief de kans krijgen om te ontsnappen.

Syrische families vluchten voor oplaaiend geweld bij de Turkse grens Syrische families vluchten voor oplaaiend geweld bij de Turkse grens

Internationale zorgen

Het militaire ingrijpen wordt door veel westerse landen, waaronder ook Nederland, sterk veroordeeld. De Europese Unie roept Turkije op zijn militaire actie in Noordoost-Syrië te staken en vraagt de strijdende partijen om voor de bescherming van burgers en humanitaire toegang in Syrië te zorgen.

De Verenigde Staten hebben de aanval van Turkije afgekeurd, hoewel het terugtrekken van de Amerikaanse troepen Turkije de ruimte gaf voor het militaire offensief.

Later vandaag komt de VN-Veiligheidsraad bij elkaar om de militaire operatie van Turkije in Noord-Syrië te bespreken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Turkse grondtroepen trekken Syrië binnen voor strijd tegen Koerden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore