Online stemming

Holly favoriete 'dikke beer' natuurpark Alaska

10 oktober 2019 04:40
Winnares Holly. Beeld © Katmai National Park and Preserve / Facebook

Het is inmiddels een jaarlijkse traditie bij het Katmai National Park in de Amerikaanse staat Alaska: in het kader van 'Fat Bear Week' kunnen mensen begin oktober online hun favoriete 'dikke beer' van het park uitkiezen. Dit jaar kwam '435 Holly' als winnares uit de bus.

De bruine beer won in de finaleronde van runner-up 775 Lefty. "Ze is dik. Ze is prachtig", schrijft het natuurpark op Facebook over Holly. "Lang leve Holly en de extra pondjes die haar door de winterslaap tot de lente zullen helpen." Holly is de vijfde kampioen van de jaarlijkse uitverkiezing. 

Knock-outsysteem

Verschillende beren maakten aanspraak op de titel. Via een knock-outsysteem werd elke dag bepaald welke beer door mocht naar de volgende ronde. Uiteindelijk kon er maar één de winnaar zijn. Holly wist drie stemronden te overleven. 

Volgens de beheerders van het park is het noodzakelijk dat de beren voor de winterperiode flink aankomen. "De grote hoeveelheid vet die bruine beren hebben, laat zien dat ze gezond zijn en een goede kans hebben om de winter te overleven", leggen ze uit in een verklaring.  

Winterslaap

De bruine beren in Alaska, waar ze groter zijn dan waar ook ter wereld, eten voor de winter soms wel 40 kilogram per dag. Mannetjes wegen normaal gesproken tussen de 270 en 410 kilogram, maar vlak voor de winterslaap kan het gewicht oplopen naar meer dan 450 kilo. In de winterperiode kunnen ze een derde daarvan verliezen.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beren in Canada uitgemergeld door tekort aan zalm: 'Dit is hartverscheurend'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore