Twee Britten

'VS haalt vooraanstaande IS'ers uit Syrië'

10 oktober 2019 03:31 Aangepast: 10 oktober 2019 07:25
Een anonieme IS-verdachte wordt afgevoerd (archiefbeeld). Beeld © AFP

Het Amerikaanse leger heeft twee vooraanstaande IS-leden, die eerder door Koerden geleide troepen in Syrië werden vastgehouden, in hechtenis genomen en hen het land uitgehaald.

Dit gebeurde volgens een Amerikaanse functionaris, die zijn verhaal alleen anoniem wilde doen, terwijl Turkije zich voorbereidde op een offensief in het noorden van Syrië. Volgens de bron worden de twee IS'ers, genaamd El Shafee Elsheikh en Alexanda Kotey, op een geheime locatie vastgehouden, maar verder werden geen details gegeven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turkse grondtroepen trekken Syrië binnen voor strijd tegen Koerden

Eerder op de dag zei president Donald Trump gisteren dat hij een "bepaald aantal" IS'ers uit Syrië had gehaald, omdat de vrees toenam dat de Turkse inval ertoe kan leiden dat de bewaking van de IS-gevangenen in gevaar kan komen.

'The Beatles'

Volgens een tweede bron behoorden de twee tot de beruchte groep Britse IS-terroristen die onder de naam The Beatles westerse gijzelaars doodden. Onder de slachtoffers van de groep was de Amerikaanse journalist James Foley, die in augustus van 2014 in een propagandavideo werd onthoofd.

Shafee el-Sheikh (L) and Alexanda Kotey (R). Shafee el-Sheikh (L) and Alexanda Kotey (R).
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump veroordeelt Turkse aanval in Syrië: 'Slecht idee'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore