Steunbetuiging

Merkel bezoekt synagoge in Berlijn in nasleep aanslag Halle

10 oktober 2019 01:12
Bondskanselier Angela Merkel in de Neuen Synagoge in Berlijn.

Bondskanselier Angela Merkel heeft gisteravond een bezoek gebracht aan een synagoge in Berlijn, nadat een synagoge in Halle eerder op de dag op het nippertje aan een bloedige aanslag ontsnapte.

Merkel woonde een herdenkingsmoment in de Neuen Synagoge in Berlijn bij. De bondskanselier deed dat op uitnodiging van Sawsan Chebli, een staatssecretaris uit Berlijn. Die had mensen op Twitter opgeroepen om naar de synagoge te komen om 'samen een schild te vormen tegen antisemitisme'. "Ik wil niet dat Joden in ons land bang hoeven te zijn."

Merkel betuigde haar medeleven nadat een 27-jarige man uit de regio, Stephan B., eerder op de dag zwaarbewapend een aanslag wilde plegen op een synagoge in Halle, 150 kilometer ten zuidwesten van Berlijn. De man is volgens de Duitse krant Bild een neonazi.

Grote Verzoendag  

In de synagoge waren ongeveer tachtig gelovigen bijeen ter gelegenheid van Grote Verzoendag. Ze ontsnapten aan een bloedbad doordat de aanslagpleger er niet in slaagde de toegangsdeur tot het terrein van de synagoge open te krijgen. Volgens de voorganger, Max Privorozki, duurde het wel 10 minuten voor de politie kwam opdagen. 

Ooggetuige schietpartij Halle: 'Ik heb mezelf in de wc verstopt'

In het Duitse Halle zijn bij een schietpartij in de buurt van een synagoge en een kebabzaak zeker twee mensen om het leven gekomen. Deze ooggetuige vertelt wat hij zag.

Na tevergeefs te hebben geprobeerd de synagoge van Halle binnen te komen, schoot de dader buiten het gebouw een vrouw en daarna een klant van een dönerzaak dood. De aanslag veroorzaakte een enorme chaos en heel de stad werd stilgelegd. Niemand mocht op straat en ook het treinverkeer lag stil. De politie en de autoriteiten gingen er lange tijd vanuit dat er meer gewapende daders op pad waren.

Botsing met een vrachtauto

De aanslagpleger werd volgens Duitse media kort nadat hij de dönerzaak had aangevallen door politieagenten beschoten. Hij raakte gewond maar wist te ontkomen in een auto. Ten oosten van Halle zou hij later een andere auto hebben gekaapt. Daarmee reed hij naar het zuiden, waarbij hij in botsing kwam met een vrachtauto. Hij kon daarna worden gearresteerd.

De schutter had zijn daden via een livestream op de videowebsite Twitch uitgezonden. In de video zei hij onder meer dat Joden de oorzaak van veel problemen in de wereld zijn en dat de Holocaust nooit had plaatsgevonden. Ook was te zien dat hij veel wapens bij zich had.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schutter Halle livestreamde schietpartij, politie gaat uit van antisemitische aanslag

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore