Twee doden

Schutter Halle livestreamde schietpartij, politie gaat uit van antisemitische aanslag

09 oktober 2019 20:02 Aangepast: 09 oktober 2019 20:52
De man begon zijn video door zichzelf voor te stellen.

De man die vanmiddag het vuur opende bij een synagoge in het Oost-Duitse Halle, heeft zijn daden via een livestream uitgezonden. Dit zou hij hebben gedaan op de videowebsite Twitch. De politie gaat uit van een antisemitische aanslag.

De man begon de video, die ruim een half uur duurde, door zichzelf voor te stellen als 'Anon', waarmee hij 'anonieme gebruiker' zou bedoelen. Daarna vertelde hij dat Joden de oorzaak zijn van veel problemen in de wereld. Ook ontkende hij dat de Holocaust ooit heeft plaatsgevonden.

Op de beelden is ook te zien dat hij enorm veel wapens bij zich had.

Kwam niet binnen

Vervolgens reed de man naar de Joodse begraafplaats, waar hij een brandbom naartoe gooide. Daarna probeerde hij de synagoge binnen te komen, waar zo'n tachtig mensen aanwezig waren vanwege de Joodse feestdag Jom Kipoer. Tien minuten lang trachtte hij de deur open te krijgen, onder meer om er op te schieten. Zijn wapen weigerde herhaaldelijk.

Een screenshot uit de video, waarin de voordeur van de synagoge te zien is met kogelgaten. Een screenshot uit de video, waarin de voordeur van de synagoge te zien is met kogelgaten.

Toen dat niet lukte, liep hij de straat in en schoot hij daar een vrouw en een klant van een dönerzaak dood. Niet veel later kon de man worden aangehouden.

Stephan B.

Volgens Duitse media zou de man de 27-jarige Stephan B. zijn uit de deelstaat Saksen-Anhalt. 

Een screenshot uit de video, waarin de schutter te zien is. Een screenshot uit de video, waarin de schutter te zien is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore