Ga naar de inhoud
'Blijf binnen'

Twee doden na schietpartij bij synagoge Duitse Halle, verdachte opgepakt

Via Twitter zijn de eerste beelden binnengekomen van de schutter.

In het Duitse Halle zijn bij een schietpartij in de buurt van een synagoge en een kebabzaak zeker twee mensen om het leven gekomen en twee mensen gewond geraakt.

De politie heeft inmiddels één persoon aangehouden. De Duitse televisiezender Welt schrijft dat een andere dader nog voortvluchtig zou zijn. Ze zouden samen een taxi hebben gestolen en een ongeval hebben veroorzaakt.

Op de Joodse begraafplaats in de stad zou een handgranaat zijn gegooid, meldt de krant Bild.

Mogelijk terreuraanslag

Het onderzoek naar de schietpartij is op dit moment overgenomen door een onderdeel van de Duitse justitie dat normaal ook terreuraanslagen behandelt.

Ooggetuige: 'Ik heb mezelf in de wc verstopt'

00:56

Binnenblijven

Ondanks de arrestatie roept de politie mensen op binnen te blijven of een veilige plek op te zoeken. Kinderen blijven tot nader order in scholen of kinderopvangplaatsen. 

Via Twitter zijn de eerste beelden binnengekomen van de schutter. Te zien is hoe een man uit een auto stapt en om zich heen begint te schieten, vermoedelijk met een jachtgeweer met afgezaagde loop:

Een ooggetuige zegt dat rond het middaguur een gemaskerde man in militaire kleding en met een helm op de kebabzaak af liep. "Hij had een geweer bij zich. Hij wilde een explosief de zaak ingooien, maar het ontplofte al buiten, voor de voeten van een passerende vrouw. Daarna vuurde hij een salvo af op de kebabzaak. De aanwezigen vluchtten alle kanten op."

'God heeft ons beschermd'

De voorzitter van de synagoge vertelt teen het Duitse Spiegel Online dat er iemand verschillende keren op de deur heeft geschoten. "Hij gooide ook verschillende molotovcocktails, maar de deur bleef dicht. God heeft ons beschermd, wel vijf of tien minuten lang."

Extra bewaking in Dresden

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Halle hebben de synagoge en de Joodse begraafplaats in het 150 kilometer verder gelegen Dresden extra bewaking gekregen.