Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Afzettingsprocedure

Witte Huis werkt niet mee aan Trump-onderzoek

09 oktober 2019 00:50 Aangepast: 09 oktober 2019 05:12
De Amerikaanse president Donald Trump.

Het Witte Huis weigert iedere medewerking aan het "ongegronde en onwettelijke" impeachment-onderzoek van het Congres. Dat laat advocaat Pat Cipollone weten in een brief aan de leiders van de Democraten.

De Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden besloot eind vorige maand tot een onderzoek naar een afzettingsprocedure tegen president Donald Trump. Die vroeg de Oekraïense president Volodimir Zelenski in juli in een telefoongesprek om een onderzoek in te stellen naar zijn politieke rivaal Joe Biden en diens zoon.

"Jullie ongekende acties laten de president geen andere keuze", schrijft advocaat Cipollone in de brief. "Om zijn plichten aan het Amerikaanse volk, de Grondwet en alle toekomstige inzittenden van het ambt van president te vervullen kan de president en zijn regering onder deze omstandigheden niet meewerken aan jullie bevooroordeeld en ongrondwettelijke onderzoek."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vertrek VS uit noord-Syrië onbegrijpelijk voor bondgenoten Trump: 'Een ramp in de maak'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken had gisteren een topdiplomaat opdracht gegeven niet voor commissies van het Huis van Afgevaardigden te verschijnen. De Amerikaanse ambassadeur voor de Europese Unie Gordon Sondland, die met de afgezant voor Oekraïne contact zou hebben gehad met president Zelenski, was speciaal vanuit Europa overgevlogen om voor de commissies te verschijnen. Hij kreeg echter geen toestemming om te praten met wat Trump een "gecompromitteerd kangoeroehof" noemde.

De Democraten in het Huis van Afgevaardigden hebben Sondland inmiddels via een dagvaarding opgedragen op 16 oktober voor de commissies te verschijnen.

Impeachment: zo ontsla je de president van Amerika

Correspondent Erik Mouthaan legt je uit hoe de president van Amerika ontslagen kan worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore