Ga naar de inhoud
'Weinig perspectief'

Nederland doet niet mee aan nieuw Europees migratieakkoord

Migranten aan boord van het reddingsschip Open Arms. Beeld © AFP

Nederland doet niet mee aan het migratieakkoord van Duitsland, Frankrijk, Italië en Malta. Dat biedt 'te weinig perspectief', zegt staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid).

Bij een vergadering in Luxemburg noemde ze het wel een 'positief initiatief', maar ze liet weten dat Nederland zich er niet bij zou aansluiten. 

Verlichting voor Italië en Malta

Het akkoord moet met name Italië en Malta verlichting bieden. Die willen al een jaar geen schepen meer toelaten als andere EU-landen niet ook migranten opnemen. 

Turkije
Lees ook:
Turkije laat weer migranten door naar Europa, kampen op Griekse eilanden overvol

Migranten en vluchtelingen maken gebruik van drie routes om over zee naar Europa te komen. Volgens Broekers-Knol is het nieuwe akkoord alleen bedoeld voor het centrale Middellandse Zeegebied. De Nederlandse regering vindt dat er een permanente oplossing voor het Europees beheersen van de migrantenstromen moet komen.

Efficiënt terugkeerbeleid

"Dat begint met het goed toepassen van bestaande asielprocedures en een efficiënt terugkeerbeleid", zegt Broekers-Knol. Voorstellen voor verbetering en hervorming van het EU-asielbeleid zitten al vijf jaar muurvast. Broekers-Knol vertrouwt erop dat de nieuwe Europese Commissie de zaak na 1 november vlot kan trekken.