Peking boos

South Park neemt machtige censuur in China op de hak

08 oktober 2019 20:17 Aangepast: 08 oktober 2019 21:16

De Chinese censuur heeft weer toegeslagen. Dit keer zijn de Amerikaanse televisieserie South Park en de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA het mikpunt.

Het is een nieuw hoofdstuk in de strijd tussen de Chinese overheid en het vrije woord. China heeft afleveringen van de populaire Amerikaans satirische comedy South Park gecensureerd. Die zijn vanaf nu niet meer te zien voor de gewone Chinees.

Wiet smokkelen 

Aanleiding is een aflevering van South Park van 2 oktober: 'Band in China'. Daarin probeert één van de karakters, Randy Marsh, wiet te smokkelen naar China. Hij wordt betrapt en naar een heropvoedingskamp gestuurd.

Een andere gevangene daar is Winnie de Poeh. Dat stripfiguur is zelf ook slachtoffer van de Chinese censuur, omdat op sociale media vaak wordt gezegd dat de Chinese president Xi zoveel op Winnie de Poeh lijkt.

De Chinese leider Xi Jinping en Winnie de Poeh De Chinese leider Xi Jinping en Winnie de Poeh

Niet alleen South Park heeft op dit moment te maken met de toorn van de Chinese censuur. Dat geldt ook voor de belangrijkste Amerikaanse basketbal-league, de NBA. Aanleiding is een tweet van de manager van de Houston Rockets. Daryl Morey twitterde zijn steun aan de betogers in Hongkong.

Dissidenten vastzetten

Die protesteren al maanden tegen plannen van de regering voor een uitleveringsverdrag met China. De betogers zijn bang dat de wet zal worden misbruikt om dissidenten vast te zetten. Ze vrezen sowieso een toenemende invloed van China op Hongkong, de stad die nu nog een zekere mate van autonomie heeft. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Metro Hongkong lamgelegd na 'ernstig vandalisme' bij protesten

De tweet van de topman van de Houston Rockets is inmiddels verwijderd en hij heeft gezegd dat hij op persoonlijke titel heeft getwitterd, maar dat heeft niet geholpen. De Chinezen hebben besloten demonstratiewedstrijden van twee Amerikaanse ploegen in China niet door te laten gaan en de staatstelevisie heeft de geplande uitzending van een paar NBA-oefenwedstrijden gecanceld. 

NBA populair in China

Basketbal is een heel populaire sport in China, met meer dan 300 miljoen mensen die de sport beoefenen. De NBA, de Amerikaanse basketbalcompetitie, is inmiddels de populairste competitie in China.

Eén van de wedstrijden uit de finalereeks van vorig seizoen werd door 21 miljoen Chinezen bekeken. China en de NBA hebben een contract gesloten voor vijf jaar, waarmee 500 miljoen dollar is gemoeid. Veel NBA-sterren gaan regelmatig naar China om hun sneakers te promoten.

Excuses: 'Is het nu weer goed?' 

De makers van South Park reageerden vandaag met een satirische tweet op de Chinese internetblokkade: "Net als de NBA verwelkomen wij de Chinese censuur in onze huizen en in onze harten. Ook wij houden meer van geld dan van vrijheid en democratie. Xi lijkt helemaal niet op Winnie de Poeh. Stem af op onze 300ste aflevering woensdag om 10 uur! Lang leve de grote Communistische Partij van China! Moge de rijstoogst deze herfst rijkelijk zijn. Is het nu weer goed tussen ons, China?" 

Maar of het weer goed komt, is twijfelachtig. En of het weer goed komt tussen de NBA en China is ook lang niet zeker. Diverse topfunctionarissen uit de NBA hebben afstand genomen van de manager van Houston Rockets. De hoogste NBA-chef Adam Silver heeft gezegd dat hij het spijtig vindt dat veel Chinese officials en fans boos zijn over de tweet, maar dat vrijheid van meningsuiting ook belangrijk is.

Censuur in China: booming business

Nergens ter wereld is de internetcensuur zo goed ontwikkeld en veelvuldig toegepast als in China. Veel sociale media zijn helemaal niet of slechts deels te bekijken. The Great Firewall, zo wordt het genoemd.

Er zouden 2 miljoen mensen hun brood mee verdienen. Hun dagelijks werk: onwelgevallige publicaties tegenhouden. Artikelen, sociale media en televisieuitzendingen die niet goed vallen bij de Chinese overheid worden uit de lucht gehaald. 

Zo is Wikipedia geblokkeerd, zijn Twitter, Facebook en YouTube niet of slechts gedeeltelijk bereikbaar en leveren omstreden zoektermen geen resultaten op. Over het bloedbad uit 1989 op het Plein van de Hemelse Vrede bijvoorbeeld is niets terug te vinden. Dat geldt ook voor de Dalai Lama en de in 2017 overleden Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo, een Chinese mensenrechtenactivist. Ook de New York Times, CNN en de BBC kregen ooit te maken met censuur vanuit China.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

South Park neemt machtige censuur in China op de hak

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore