'In stukken snijden'

Nederlandse natuurbeschermer Thailand: 'Geen 6, maar 11 olifanten verongelukt'

08 oktober 2019 15:09 Aangepast: 08 oktober 2019 17:35
De bewuste waterval waar de olifanten zijn verdronken Beeld © AFP

Er zijn geen zes, maar elf olifanten omgekomen bij het ongeluk afgelopen weekend in een nationaal park in Thailand. De kudde gleed bij een beruchte waterval de diepte in. "Misschien loopt het aantal slachtoffers nog verder op", zegt Edwin Wiek, die in Thailand olifanten opvangt.

Volgens Wiek (53) kunnen onder water nog meer olifanten liggen. "Dat moet duidelijk worden als parkwachters de plek beter hebben onderzocht. Het is een trieste week voor olifanten hier." De Nederlander kent het park goed. Hij runt in Thailand een dierenopvang met een ziekenhuis en werkt vaak samen met het nationale park Khao Yai, waar de olifanten zijn verdronken.

Moeilijk te traceren

Twee olifanten hebben het overleefd. Eén is nog relatief jong, ongeveer 15 jaar, de ander is een moeder die nog een jong voedde. Dat kalfje is verdronken, vertelt Wiek aan RTL Nieuws. "In eerste instantie dacht ik dat meer olifanten het hadden overleefd. Dat een aantal weer het oerwoud was ingelopen, want daar zijn ze moeilijk te traceren."

Twee olifanten die het ongeluk hebben overleefd Twee olifanten die het ongeluk hebben overleefd

Het drama is dus groter dan gedacht. Wat er precies is misgegaan, blijft onduidelijk. Het is regenseizoen en Wiek denkt dat de dieren zijn verrast door de sterke waterstroom. Daardoor zijn ze waarschijnlijk gevallen.

'Natuur soms keihard'

Wiek: "Het is tragisch, maar zo is de natuur, soms is-ie keihard. Sommigen zeggen dat er een hek om de waterval had moeten staan, maar daar ben ik het niet mee eens. Je hoort niks te veranderen, we bemoeien ons al te veel met de natuur. Bovendien, je kunt het niet tegenhouden. Olifanten zijn sterk, ze slopen het toch."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zes olifanten omgekomen bij poging elkaar te redden

In het park leven 300 olifanten. Wiek heeft in zijn dierenopvang zelf 25 olifanten: dieren die gewond zijn geraakt of in de toeristenindustrie zijn gebruikt.

40.000 kilo rottend vlees

Volgens de natuurbeschermer hopen de parkwachters dat de verdronken olifanten over een paar dagen volledig naar boven komen en uiteindelijk stroomafwaarts drijven, zodat machines de kadavers kunnen wegtakelen. "Maar ik denk niet dat het zo zal gaan. De olifanten zijn te zwaar en het zijn er veel. In totaal ligt er 40.000 kilo rottend vlees. Ze zullen de kadavers in stukken moeten snijden."

De waterval waar de olifanten zijn omgekomen heet Haew Narok, ofwel waterval van de hel, en die naam is niet voor niets gekozen. In 1992 zijn er ook al eens acht olifanten verdronken.

Grotere kudde

Wiek hoopt dat groep van dertien olifanten onderdeel is van een grotere kudde. Normaal bestaat een kudde Aziatische olifanten uit zo’n twintig tot dertig olifanten. "De twee olifanten die het hebben overleefd, hebben hopelijk gebrul gehoord en aansluiting gevonden bij de rest van de groep. Het leven wordt anders een stuk moeilijker voor die twee. Olifanten helpen elkaar."

Fotostill van drone met twee verdronken olifanten Fotostill van drone met twee verdronken olifanten
Edwin Wiek, oprichter Wildlife Friends Foundation Thailand Edwin Wiek, oprichter Wildlife Friends Foundation Thailand

Edwin Wiek: wilde dieren redden

Edwin Wiek (53) vertrok op zijn 23ste uit Nederland. Inmiddels woont hij al dertig jaar in Thailand, waar hij een goedlopend bedrijf had in de modeaccessoire- en kledingindustrie.

Nadat hij 1999 een auto-ongeluk had gekregen, gooide hij het roer om. Hij ging doen wat hij als klein jongetje al wilde: wilde dieren redden. Hij heeft er nu zo’n 900, waaronder dus olifanten, maar ook poema’s en orang-oetangs. Zie ook: Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT)

De bewuste waterval waar de olifanten zijn verdronken De bewuste waterval waar de olifanten zijn verdronken
Nog een fotostill van drone met verdronken olifanten Nog een fotostill van drone met verdronken olifanten
Fotostill van verdronken olifant Fotostill van verdronken olifant
Er blijken meer olifanten verdronken. Er blijken meer olifanten verdronken.
De kadavers liggen verspreid in het water De kadavers liggen verspreid in het water
In totaal worden 11 verdronken olifanten gespot In totaal worden 11 verdronken olifanten gespot

Kudde olifanten stort in Thaise waterval

Beelden van de ochtend na het ongeluk bij de 'waterval van de hel'. Er blijken geen zes, maar elf olifanten te zijn omgekomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore