Nasleep Brexit

Britten laten EU-voorzitterschap aan zich voorbij gaan

20 juli 2016 11:41 Aangepast: 30 juli 2017 21:30
Beeld © ANP

Het zou ook wel gek zijn geweest, maar nu lijkt het definitief: de Britse premier Theresa May wordt volgend jaar geen voorzitter van de Europese Unie. Wie volgt de Britten op?

In de tweede helft van volgend jaar zou Groot-Brittannië het voorzitterschap van de EU op zich nemen. Al 58 jaar wisselen regeringsleiders van EU-landen elkaar af om deze inhoudelijke en symbolische rol op zich te nemen. Daar zien de Britten dus vanaf, nu het Britse volk voor een vertrek uit de unie heeft gestemd.

Premier May zou tegen EU-opperbaas Donald Tusk hebben gezegd dat dat 'the right thing to do' zou zijn. De Britten hebben hun handen al vol aan onderhandelingen met de Europese Unie.

Wie volgt de Britten op?

De Belgen hebben aangeboden om het voorzitterschap over te nemen. De laatste keer dat België deze rol op zich nam was in de tweede helft van 2010. Volgens ingewijden zien zowel Tusk als Jean-Claude Juncker (voorzitter EC) dat idee wel zien zitten. Het zou kosten besparen omdat de infrastructuur voor zo'n voorzitterschap in Brussel al aanwezig is.

Nederland nam de eerste zes maanden van dit jaar deze rol al op zich. Een tweede voorzitterschap, in zo'n korte tijd, is onwaarschijnlijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore