Syrische chauffeur

'Incident met Duitse vrachtwagen was aanslag met terroristisch motief'

08 oktober 2019 10:46 Aangepast: 08 oktober 2019 10:54
De vrachtwagen botste op diverse auto's Beeld © EPA

Achter het incident met een vrachtwagen die gisteravond in de Duitse stad Limburg op andere auto's inreed, zouden terroristische motieven zitten.

Dat melden de Duitse omroep ZDF en het blad Bild. Zij halen als bronnen de Duitse veiligheidsdiensten en de politie aan, maar die hebben dit nog niet officieel bevestigd. De diensten zouden volgens diverse media het incident als een terroristische aanslag onderzoeken.

De dader is een dertiger afkomstig uit Syrië. Hij had de vrachtwagen gestolen. Hij raakte net als acht anderen gewond.

Bekende van politie

De chauffeur zou meerdere keren 'Allah' hebben geroepen, schreef de Frankfurter Neue Presse op basis van ooggetuigen.

De man was bij de politie bekend, maar niet als jihadist, zegt correspondent Jeroen Akkermans. Hij had gisteren diverse malen geprobeerd om een vrachtwagen te stelen.

De man zou volgens diverse Duitse media in 2015 naar Duitsland zijn gekomen. In 2016 kreeg hij een speciale verblijfsstatus, niet als vluchteling maar als iemand die gevaar loopt bij terugkeer. 

Aanslagen met vrachtwagens

Het incident in Limburg doet denken aan de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn op 19 december 2016. Daarbij vielen twaalf doden. 

Een halfjaar eerder raasde een man in een vrachtwagen over de boulevard in Nice. 86 mensen vonden de dood bij deze aanslag op de Franse nationale feestdag. De chauffeur van de truck werd achter het stuur doodgeschoten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore