Noodtoestand uitgeroepen

Chaos in Ecuador raakt Nederlandse toeristen: 'We zitten al dagen vast in hotel'

08 oktober 2019 10:53 Aangepast: 08 oktober 2019 23:16
De onrust in Ecuador duurt al dagen. Beeld © ANP

Ineke Schilders uit het Brabantse Oisterwijk zit met haar reisgezelschap al dagenlang vast in een hotel in Ecuador. De noodtoestand is uitgeroepen in het Zuid-Amerikaanse land dat populair is onder Nederlandse toeristen. "Vuur, protesten en overal zijn barricades. Het is een chaos."

Ineke Schilders had zich een heel andere vakantie voorgesteld. In plaats van veel rondreizen en betoverende plekken bezoeken, zit ze met haar reisgezelschap al dagenlang vast in een hotel bij de hoofdstad Quito.

Wanneer ze weg kan en hoe de rest van haar vakantie eruitziet, weet ze niet. "Niets is momenteel zeker. Momenteel is er vooral onzekerheid."

Noodtoestand uitgeroepen

Sinds dat de president van het Zuid-Amerikaanse land bezuinigingsmaatregelen heeft aangekondigd, is er grote onrust in het land.

Ineke en haar man ondervinden al dagenlang de gevolgen van de chaos. "Er zijn overal protesten en we stuiten continu op barricades waardoor we nergens kunnen komen", zegt Ineke via de telefoon aan RTL Nieuws. "Onze reisleidster kon niet anders dan een goed hotel opzoeken waar we veilig zijn. Zij doet wat ze kan. We zitten nu al dagenlang vast in een hotel."  

Er zijn sindsdien al honderden mensen gearresteerd. Vorige week schrapte de regering een subsidie voor brandstof, waardoor de prijzen flink zijn gestegen. President Moreno is niet van plan die maatregel terug te draaien. In plaats daarvan heeft hij de noodtoestand uitgeroepen.

Grote chaos

Buitenlandse Zaken laat weten dat er zover bekend twee Nederlandse groepen vastzitten in hotels. "En we hebben van enkele, individuele reizigers telefoontjes gehad. Ze zijn ongerust en willen vooral informatie inwinnen en hun zorgen delen."

Ineke reist met Kras Reizen. Het is de bedoeling dat ze met de groep naar de Galapagoseilanden zou gaan.

"Maar of we daar ooit komen? Ik heb geen idee. Onze reisleidster houdt ons goed op de hoogte en doet ontzettend haar best, maar alles is onzeker. Het is een grote chaos hier. We hadden ons echt een heel andere vakantie voorgesteld."

Er zijn al honderden mensen gearresteerd. Er zijn al honderden mensen gearresteerd.

'Niet weg uit het dorp'

Ineke hoort dat er veel Nederlanders vastzitten in het hele land. "Wij zitten in een goed hotel, maar er zitten ook toeristen in kleine dorpjes waar niets te doen is. We horen verhalen van mensen die al zes dagen vast zitten en niet weg kunnen komen. Zelfs onder begeleiding van politie en militairen komen ze niet weg."

Ineke is ook  geschrokken van de situatie. De onzekerheid duurt al dagen. "Maar ik snap de inwoners van het land ook wel. Die worden de dupe van de nieuwe regels."

Situatie in de gaten houden

Ondertussen kan ze geen kant op. "Ik heb ook geen idee wat we gaan doen. Donderdag vliegen we weer terug naar Nederland; tenminste dat is de bedoeling. Als je de beelden op tv en internet ziet, dan schrik je wel. Het is heel spannend momenteel hier." 

Tui (waar Kras onder valt) laat weten 'de situatie nauwgezet in de gaten te houden en routes en overnachtingen waar nodig aan te passen'.

Reisadvies Buitenlandse Zaken:

"Er zijn wegblokkades en demonstraties op meerdere plaatsen in Ecuador. De situatie verandert voortdurend. We adviseren het lokale nieuws in de gaten te houden. Bent u in Ecuador? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat.

Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten. Bent u in Ecuador met een georganiseerde reis? Houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore