Zestig Noord-Koreanen gered

Stropende Noord-Koreaanse vissersboot ramt Japans schip

08 oktober 2019 06:16 Aangepast: 08 oktober 2019 06:18
Het Japanse schip de Okuni nabij reddingsboten met Noord Koreaanse stropers. Beeld © Japan Coast Guard

Een schip van het Japanse agentschap voor de visserij is gisteren geramd door een stropende Noord-Koreaanse vissersboot. Het Noord-Koreaanse schip zonk na de aanvaring. Zestig Noord-Koreanen die in het water raakten, zijn door de Japanners gered.

De aanvaring vond plaats in het zogenaamde Yamatotai-gebied in de Japanse exclusieve economische zone. Het rijke visgebied ligt 350 kilometer verwijderd van het schiereiland Noto in de prefectuur Ishikawa en is een populaire bestemming voor Noord-Koreaanse stropers.

Afgelopen jaar joegen Japanse patrouilleboten hier meer dan 5,000 Noord-Koreaanse boten weg die illegaal aan het vissen waren.

Geweld

De afgelopen maanden lijken de spanningen op te lopen in de regio. In augustus bedreigde de bemanning van een Noord-Koreaans schip een Japanse patrouilleboot met een geweer.

Een schip van de Russische kustwacht werd afgelopen maand ook aangevallen door de bemanning van een Noord-Koreaanse vissersboot. Bij de aanval raakten drie Russen gewond. De Noord-Koreanen zouden illegaal hebben gevist in Russische territoriale wateren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noord-Korea breekt gesprek met VS over kernwapens af

Visrechten verkocht

Volgens Noord-Korea-experts is de stroperij het gevolg van Noord-Koreaans beleid. Het land worstelt met zware internationale sancties vanwege het nucleaire- en raketprogramma. Om aan vreemde valuta te komen heeft Pyongyang de visrechten in haar kustwateren verkocht aan China.

De Zuid-Koreaanse regering schatte in 2016 dat Pyongyang hier tientallen miljoenen dollars aan verdiende. Maar het dwingt Noord-Koreaanse vissers elders hun vangst te vinden.

Slechte oogst

Door slechte oogsten kampt Noord-Korea bovendien met voedseltekorten. Dit jaar was de verwachte oogst maar half zo groot als die had kunnen zijn, zei het IFCR, het internationale Rode Kruis, in juli.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Droogte teistert Noord-Korea: bevolking ondervoed en ziek

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore