Zwarte lijst

Amerikaanse sancties voor China over schenden mensenrechten

08 oktober 2019 04:19 Aangepast: 08 oktober 2019 08:09
Chinese politie op patrouille nabij een moskee in Kashgar, in de regio Xinjiang (archieffoto). Beeld © AFP / Johannes Eisele

De Amerikaanse regering legt sancties op aan 28 Chinese instanties en bedrijven. Volgens de VS zijn ze betrokken bij mensenrechtenschendingen en misbruik van Oeigoeren en andere islamitische minderheden in de regio Xinjiang.

Op de lijst, die gisteren door minister Wilbur Ross van Handel werd bekendgemaakt, staan acht Chinese tech-bedrijven zoals de surveillance-bedrijven Hikvision en Dahua. De organisaties en bedrijven kunnen geen Amerikaanse producten meer kopen.

De VS 'kunnen en zullen de brutale onderdrukking van etnische minderheden in China niet tolereren', zei de minister. "Deze actie zal ervoor zorgen dat onze technologieën, ontwikkeld in een omgeving van individuele vrijheid en vrij ondernemerschap, niet worden gebruikt om weerloze minderheidsbevolkingen te onderdrukken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schokkende beelden gevangen Oeigoeren in China uitgelekt

'Trainingscentra'

De Chinese regering heeft altijd volgehouden dat de kampen in Xinjiang een soort trainingscentra zijn waar extremisme wordt aangepakt en mensen nieuwe vaardigheden krijgen aangeleerd.

Volgens experts en activisten zijn met name Oeigoeren en leden van andere overwegend islamitische minderheden naar de kampen gestuurd.

Surveillance-apparatuur

De Amerikaanse regering was afgelopen voorjaar al van plan bedrijven op de zwarte lijst te plaatsen voor de rol die ze spelen in de onderdrukking van de Oeigoeren. Zo zou de surveillance-apparatuur van Hikvision, Dahua en andere ondernemingen, waaronder ook gezichtsherkenningstechnologie, gebruikt worden in interneringskampen.

Hikvision is marktleider op het gebied van surveillance-apparatuur waaronder beveiligingscamera's die wereldwijd worden verkocht. Het bedrijf en de Chinese ambassade in Washington hebben nog niet op het nieuws gereageerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kritiek op China-strategie: Kamer wil meer aandacht voor mensenrechten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van