Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

China wil handelsdeal inperken, vlak voor nieuwe ronde gesprekken

07 oktober 2019 09:30 Aangepast: 07 oktober 2019 09:31
De Chinese toponderhandelaar Liu He (rechts) met de Amerikanen Lighthizer (midden) en Mnuchin. Beeld © EPA

Voorafgaand aan de nieuwe onderhandelingsronde in het handelsconflict met de Verenigde Staten, graaft China zich in. De Chinezen zouden de reikwijdte van de nog te sluiten handelsdeal willen inperken.

De afgelopen weken hebben Chinese onderhandelaars meerdere keren met hun Amerikaanse tegenhangers gesproken in Peking. Het aantal onderwerpen dat de Chinezen bereid waren de revue te laten passeren zou aanmerkelijk zijn geslonken, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Onderhandelingen hervat

De Chinese toponderhandelaar en vicepremier Liu He reist donderdag naar Washington, maar zou volgens Bloomberg geen afspraken willen maken over hervorming van het Chinese industriële beleid of het aanpakken van Chinese staatsbedrijven waar vanuit de VS over wordt geklaagd. Dat zouden wel belangrijke onderwerpen zijn voor de Amerikaanse president Donald Trump.

Na maanden waarin niet is onderhandeld worden de onderhandelingen op het hoogste niveau deze week weer hervat. Die werden in de zomer stopgezet, maar tijdens de G20-top in Japan spraken Trump en Xi Jinping af om toch weer te gaan onderhandelen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

China en VS bespreken handelsoorlog in oktober

Verzwakte onderhandelingspositie Trump

Volgens analisten zijn de ontwikkelingen exemplarisch voor de verzwakte onderhandelingspositie van Trump ten opzichte van China. Dat zou te maken hebben met de onrust in de VS rondom een mogelijke afzettingsprocedure voor Trump en, volgens ondernemingen, door de handelsoorlog afremmende economie.

Medewerkers van Trump weerspreken de invloed van de 'impeachment' op de onderhandelingen met China. Als de Chinezen dat wel zo zouden zien dan zou dat een misrekening zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore