Gesprek met Macron

Geen uitstel brexit, waarschuwt Johnson

07 oktober 2019 02:09 Aangepast: 07 oktober 2019 02:10

De Britse premier Boris Johnson heeft de Franse president Emmanuel Macron gewaarschuwd dat er geen uitstel komt van de brexit, die gepland staat voor 31 oktober. Johnson benadrukte dat het 'de laatste kans' is om nog een akkoord te bereiken, zei een woordvoerder van Downing Street.

De Britse regeringsleider zou tijdens een telefoongesprek met de Franse president hebben gezegd dat de Europese Unie er niet van moet uitgaan dat het Verenigd Koninkrijk ook na 31 oktober nog in de EU kan blijven.

Johnson herhaalde dat hij geen nieuw uitstel van de brexit zal vragen, ook al dwingt een recent in het Britse parlement aangenomen wet hem daartoe als er geen akkoord met de EU wordt bereikt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Families verscheurd, vriendschappen verbroken: Britten ruziën over brexit

Capitulatie

Johnson noemde de wet een 'daad van capitulatie'. Het verzwakt de positie van de Britten bij de onderhandelingen over de brexit zei hij.

"Het Verenigd Koninkrijk heeft een groot, belangrijk aanbod op tafel gelegd, maar nu is het tijd dat de Commissie toont dat ook zij bereid is om een compromis te sluiten. Zo niet dan stapt het Verenigd Koninkrijk zonder deal op", zei een bron in Downing Street.

Rechtbankdocumenten

Vrijdag bleek uit rechtbankdocumenten waar Sky News de hand op had gelegd dat Johnson wel bij de Europese Unie om uitstel zou gaan vragen, ondanks zijn bezwering dat hij 'liever dood in een greppel' zou willen liggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ommezwaai: Johnson gaat wel uitstel vragen als no-deal dreigt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore