Verkeerde kant

Vrouw van Amerikaanse diplomaat ontvlucht Groot-Brittannië na dodelijke aanrijding

06 oktober 2019 23:47 Aangepast: 07 oktober 2019 17:02
Beeld © Google Streetview

Een dodelijke aanrijding in Groot-Brittannië zorgt voor diplomatieke spanningen tussen het land en de VS. De veroorzaker van het ongeluk, waarbij een tiener om het leven kwam, bleek de vrouw van een Amerikaanse diplomaat en ontvluchtte dankzij haar diplomatieke immuniteit het land.

Het ongeluk gebeurde eind augustus, toen de 19-jarige Harry Dunn tijdens een rit op zijn motor frontaal botste op een auto. Hij overleefde de aanrijding niet. Volgens de politie reed de auto aan de verkeerde kant van de weg. 

Immuniteit

Al snel bleek dat de bestuurder niet zomaar kon worden vervolgd. Als echtgenoot van een Amerikaanse diplomaat genoot ze diplomatieke immuniteit. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Diplomaten pleegden 85 misdrijven

Nadat uit politieonderzoek duidelijk was geworden hoe ernstig ze de mist in was gegaan, vroeg de Britse politie officieel om intrekking van die immuniteit.

De VS weigerde en bovendien: de diplomaat en zijn vrouw hadden de benen genomen en waren al lang en breed teruggevlogen naar de VS, met medeweten van hun thuisland. Tegen de politie had de vrouw eerder nog beloofd beschikbaar te blijven voor het onderzoek.

Speciale band

Volgens de Britse omroep BBC toont het handelen van de Amerikaanse overheid aan dat 'die speciale band' die Groot-Brittannië soms denkt te hebben met de VS, niet veel voorstelt.  

Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab heeft bij de Amerikanen aangedrongen om de vrouw alsnog in Groot-Brittannië te laten berechten, maar vooralsnog zonder resultaat. 

Ook de ouders van de jongen hebben de vrouw in de media opgeroepen zich niet langer te verstoppen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore