Oekraïne-affaire

Tweede klokkenluider meldt zich in impeachment-onderzoek Trump

06 oktober 2019 18:13 Aangepast: 06 oktober 2019 18:25
Donald Trump speecht in het Witte Huis. Beeld © AFP

Er is waarschijnlijk een tweede klokkenluider in de Oekraïne-affaire die in de VS geleid heeft tot de start van een impeachmentprocedure tegen president Donald Trump. De klokkenluider heeft zich gemeld bij de inspecteur-generaal van de Intelligence Community.

Mark Zaid, de advocaat van de CIA-agent die als eerste alarm sloeg, zei dat vandaag tegen ABC News. Het zou gaan om iemand omschreven als een inlichtingen-official, die de informatie over deze zaak uit eerste hand heeft.

Ongeoorloofde hulpvraag

Het onderzoek naar een mogelijke impeachment, een afzettingsprocedure, draait om een telefoontje tussen Trump en de nieuwe president van Oekraïne. De Amerikaanse president vroeg de autoriteiten in Kiev de gangen van zijn mogelijke uitdager Joe Biden en zijn zoon Hunter in Oekraïne na te gaan.

De Democraten beschouwen dat als een ongeoorloofde hulpvraag aan een buitenlandse mogendheid voor eigen politiek gewin. Het Huis van Afgevaardigden heeft nader onderzoek ingesteld, dat in theorie kan leiden tot de afzetting van de president. Trump houdt vol dat de aanklacht nergens op slaat.

Waar gaat het schandaal over?

De Democraten zijn de afzettingsprocedure begonnen omdat volgens hen Trump zijn macht als president heeft gebruikt voor eigen gewin. Hij zou op zoek zijn geweest naar belastende informatie over de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Die kan zijn tegenstander worden bij de race om het presidentschap in 2020.

In een omstreden telefoontje op 25 juli met de president van Oekraïne vroeg hij dat land verschillende keren om een corruptieonderzoek naar Biden. Die was vicepresident onder Obama, zijn zoon werkte voor een gasbedrijf in Oekraïne. Biden heeft er destijds mede voor gezorgd dat een aanklager werd ontslagen die het gasbedrijf onderzocht.

Bewijs dat Biden fout zit, is nooit geleverd, maar Trump vraagt dus om een onderzoek. Amerika-correspondent Erik Mouthaan: "Het is problematisch, omdat de regering van een land niet hoort op te treden uit politieke belangen van de regerende partij of de leider van de partij, maar zich moet inzetten voor het belang van het hele land."

Trump reageert op het nieuws door op Twitter door te zegen dat het zijn verplichting is om te kijken naar mogelijke of waarschijnlijk corruptie. Volgens hem beschermen de media presidentskandidaat Biden en diens zoon. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore