Ga naar de inhoud
Toerisme

Als vrouw mag je nu zelf een hotelkamer boeken in Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië wil meer inkomsten uit toerisme. Beeld © Getty

De kans lijkt ons niet heel groot, maar was je toevallig van plan om als vrouw alleen naar Saoedi-Arabië op vakantie te gaan? Dan is er goed nieuws: je mag voortaan helemaal zelf een hotelkamer huren. Dus zonder toestemming van een man die je begeleidt. Dat mocht eerst niet.

Het staat in de nieuwste richtlijnen van het Saoedische toerismebureau. Het streng-conservatieve koninkrijk wil dolgraag buitenlandse toeristen lokken. Voor de inkomsten. En ook om een wat vriendelijker gezicht aan de wereld te tonen. Want daar schort het, zacht gezegd, nogal aan.

Toeristen uit 49 landen

Onlangs maakten de Saoedi's al bekend dat mensen uit 49 landen een toeristenvisum kunnen aanvragen voor een vakantiebezoek aan het normaal zo gesloten land. Tot nu toe kwamen alleen pelgrims, zakenlieden en buitenlandse werknemers in aanmerking voor een visum.

Maar nu dus ook toeristen. Voor buitenlandse vrouwen worden de kledingvoorschriften versoepeld. Ze hoeven niet meer de alles-bedekkende lange abaya-mantel te dragen. Maar ze moeten nog wel zorgen dat schouders en knieën in het openbaar bedekt blijven.

Hotelbezoek 

Volgens de nieuwste richtlijnen mogen vrouwen voortaan een kamer huren met hun paspoort of identificatiebewijs. Toestemming van een mannelijk begeleider hoeft niet meer. En buitenlandse koppels hoeven niet meer getrouwd te zijn om samen een kamer te nemen.

Het maakt allemaal deel uit van de hervormingen die kroonprins Mohammed bin Salman wil doorvoeren. Afgelopen jaren heeft hij toegestaan dat er bioscopen werden geopend in zijn land, dat Saoedische vrouwen mochten autorijden, en nu gaat de deur dus open voor toeristen.

Toerisme als melkkoe

Saoedi-Arabië is een van de grootste olieproducenten ter wereld, maar de kroonprins wil niet langer alléén afhankelijk zijn van de inkomsten uit zijn 'zwarte goud'. Toerisme, dat moet het gaan worden in zijn plannen. Zeker tien procent van de inkomsten van het land wil hij uit toerisme halen. Nu is dat nog drie procent.

En ook al blijven heilige plaatsen als Mekka en Medina gesloten voor niet-moslims, en blijft alcohol overal taboe, er is genoeg te zien, zo is de boodschap van het Saoedische toerismebureau in deze video:  

Moord op Khashoggi

Maar het gaat Bin Salman ook om imago. En het aartsconservatieve Saoedi-Arabië met z'n strenge lijfstraffen staat er niet goed op. En dat komt voor een deel door de kroonprins zelf.

Hij is het die wordt gezien als opdrachtgever tot de geruchtmakende moord op de journalist Jamal Khashoggi, die één jaar geleden in het Saoedische consulaat in Istanbul werd omgebracht en in stukken gesneden.

Een
Lees ook:
Een jaar na de moord op Khashoggi: is er echt iets veranderd?

Olie en wapens

En Bin Salman is de motor achter de internationale coalitie die een bloedige oorlog voert in Jemen tegen Houthi-rebellen. Bij hevige bombardementen vallen daar veel burgerdoden. 

Ondanks alles is de Saoedische kroonprins geen internationale paria geworden. Hij is een belangrijke bondgenoot van de Amerikaanse president Trump. Die verkoopt Saoedi-Arabië graag Amerikaanse wapens, en samen proberen ze de invloed van Iran in de regio terug te dringen. En zo lang de rest van de wereld nog afhankelijk blijft van zijn olie, maakt de kroonprins zich niet heel veel zorgen.

Code
Lees ook:
Code voor toeristen in Saoedi-Arabië, boetes voor 'onfatsoenlijke' kleding of spugen