'Waterval van de hel'

Zes olifanten omgekomen bij poging elkaar te redden

05 oktober 2019 16:32 Aangepast: 05 oktober 2019 20:30
Eén van de omgekomen olifanten. Beeld © AFP

Zes olifanten zijn omgekomen bij een waterval in Thailand nadat ze geprobeerd hadden elkaar voor uitglijden te behoeden. Parkbeheerders doen een poging de twee overgebleven dieren van de kudde te redden.

Het ongeluk gebeurde afgelopen nacht in het nationale park Khao Yai, dat ligt in het zuiden van Thailand. De olifanten hadden zichzelf vastgelopen bij een beruchte waterval die plaatselijk bekendstaat als Haew Narok ('waterval van de hel'). Op dezelfde plek is in 1992 een kudde van acht olifanten naar beneden gevallen en omgekomen.

Weg geblokkeerd

Het lijkt erop dat een jonge olifant als eerste is omgekomen, gevolgd door vijf andere. Parkbeheerders waren midden in de nacht opgeroepen omdat de kudde een weg bij de waterval blokkeerde. Drie uur later werd de omgekomen jonge olifant onderaan de waterval gespot. Daarna werden de andere dode dieren gevonden.

Olifanten proberen soortgenoten te redden maar storten zelf in waterval

Op deze beelden is goed te zien hoe de twee laatste olifanten vast zitten.

Overlevers krijgen het zwaar

De Nederlander Edwin Wiek, oprichter van een natuurbeschermingsorganisatie in Thailand, zegt tegen de BBC dat de twee olifanten die nu in veiligheid worden gebracht, het moeilijk zullen krijgen nu de rest van de kudde er niet meer is. De dieren zijn erg van elkaar afhankelijk als het gaat om het vinden van voedsel en het beschermen van elkaar. Ook ondervinden olifanten stress door de dood van één of meer leden van de eigen kudde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Olifant loopt deelnemers boeddhistisch feest onder de voet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore