Brand en vernieling

Metro Hongkong lamgelegd na 'ernstig vandalisme' bij protesten

05 oktober 2019 10:55 Aangepast: 05 oktober 2019 12:39
Een vlammenzee in een metrostation in Hongkong. Beeld © AFP

Vijf miljoen mensen rijden er dagelijks met de metro van Hongkong. Maar vandaag niet. Alle metro's zijn stilgelegd, nadat betogers gisteravond op verschillende metrostations brand hadden gesticht en vernielingen hadden aangericht.

Dat heeft vervoerdersbedrijf MTR Corp gezegd.

De protesten waren gericht tegen het maskerverbod, dat gisteren in werking trad. Het bestuur van Hongkong besloot om enkele ingrijpende wetten uit de Britse koloniale tijd weer in het leven te roepen. Daarmee werd het per direct verboden om een masker te dragen op straat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe wet: verbod op maskers in Hongkong

Hevige rellen

Veel demonstranten droegen wel een masker, hoewel ze daarvoor de cel in kunnen gaan. Op veel plaatsen liepen de protesten uit op rellen tussen politie en actievoerders. Hongkong is al meerdere maanden het toneel van massale anti-China protesten. Honderden activisten zijn opgepakt.

Gisteravond werd een persoon geraakt door een politiekogel. Dat is het tweede slachtoffer van een politiekogel deze week, eerder werd een scholier in zijn borst geschoten.

Woede Hongkong na neerschieten student: 'De politie zijn moordenaars'

Demonstranten, studenten en vrienden van de 18-jarige jongen zijn boos op de politie van Hongkong. De jongen werd dinsdag neergeschoten door een agent tijdens een demonstratie. ''De kogel heeft z'n hart op drie centimeter na geraakt.''

Carrie Lam, de bestuurder van Hongkong, verdedigde het maskerverbod. Dat is volgens haar gerechtvaardigd vanwege het geweld van de demonstranten.

"Het extreme geweld laat duidelijk zien dat de openbare veiligheid in Hongkong ernstig in gevaar is", zei Lam. "De maatschappij is vandaag vrijwel verlamd. Iedereen is bezorgd en bang."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore