Historische ruimtemissie

NASA heeft passende pakken: tóch eerste ruimtewandeling vrouwelijk duo

05 oktober 2019 09:46 Aangepast: 11 december 2019 08:39
Jessica Meir en Christina Koch Beeld © AFP/EPA

De Amerikaanse astronauten Jessica Meir en Christina Koch gaan samen als eerste vrouwelijke duo een historische ruimtewandeling maken. Ruimtevaartorganisatie NASA wilde dat een half jaar geleden al doen, maar had toen niet genoeg passende ruimtekleding paraat.

Eind maart zouden al twee vrouwen een ruimtewandeling maken. Toen zou Koch vergezeld worden door Anne McClain. Vanwege een opmerkelijk probleem ging er een streep door die missie: voor McClain was er geen passende ruimtekleding. Er was namelijk maar één ruimteshirt met maatje M beschikbaar, en dat was bedoeld voor Koch.

Daarom bleef McClain aan de grond en ging Koch met een mannelijke collega aan het werk. NASA is er nu dus in geslaagd voldoende passende ruimtekleding voor haar vrouwelijke astronauten te maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruimtewandeling vrouwelijk duo afgelast, want pak past niet

Historisch

Het zal de eerste ruimtewandeling uitgevoerd door alleen vrouwen in de geschiedenis worden. Op 21 oktober zullen de twee ruimtevaarders onderhoudswerk uitvoeren buiten het internationale ruimtestation ISS. Koch en Meir gaan nieuwe batterijen voor het zonne-energiesysteem aansluiten.

Voorheen werden zulke missies altijd uitgevoerd door mannen, of door mannen en vrouwen samen. In ruim een halve eeuw ruimtevaart zijn iets meer dan 60 vrouwen in de ruimte geweest, tegenover bijna 500 mannen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor het eerst mogelijk rechtszaak over misdrijf in de ruimte

Valentina Teresjkova uit de Sovjet-Unie was in 1963 de eerste vrouw in de ruimte. In 1984 voerde Svetlana Savitskaja als eerste vrouw een ruimtewandeling uit. Zij en haar opvolgers deden dat tot nu toe altijd in gezelschap van een man.

NASA verwacht in de toekomst nog meer vrouwen de ruimte in te schieten. Er staan de komende maanden 11 ruimtewandelingen op het programma: 10 Amerikaanse en een Russische. Daarvan bestaat één missie dus uit twee vrouwen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore