Buitenland

Ommezwaai: Johnson gaat wel uitstel vragen als no-deal dreigt

04 oktober 2019 14:42 Aangepast: 04 oktober 2019 16:06
De Britse premier Boris Johnson. Beeld © AFP

De Britse premier Boris Johnson zal, in tegenstelling tot wat hij tot nu toe heeft beweerd, wel degelijk uitstel van de brexit vragen aan de EU als er op 19 oktober nog geen deal is gesloten. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten waar Sky News de hand op heeft gelegd.

Vandaag is er een zitting bij een Schotse rechtbank over de vraag of Johnson gestraft kan worden als hij de wet negeert die hem verplicht om uitstel aan te vragen als hij het niet voor 19 oktober voor elkaar heeft gekregen om een deal met de EU te sluiten.

Dood in een sloot

Die wet werd vorige maand aangenomen door het parlement, maar ondanks dat bleef Johnson publiek volhouden dat zijn land hoe dan ook op 31 oktober de EU verlaat: met of zonder deal. Hij ging zelfs zo ver dat hij verklaarde 'liever dood in een sloot' te liggen, dan dat hij opnieuw de EU om uitstel zou vragen.

Maar blijkbaar zit er licht tussen wat Johnson in zijn publieke statements naar buiten brengt en wat zijn regering aan de rechtbank heeft laten weten.

Uitstel weer waarschijnlijker

In het document staat te lezen dat de premier accepteert dat de wet hem verplicht om uiterlijk 19 oktober uitstel te vragen als er geen scheidingsdeal met de EU is tegen die tijd. De premier kan niet zodanig handelen dat het verzenden van de uitstelaanvraag wordt voorkomen, staat in het rechtbankstuk.

Daarmee wordt de kans opeens veel groter dat de brexit op 31 oktober weer niet door zal gaan. Maar het is nog steeds niet zeker dat er straks een brexit met een deal is, of dat er weer uitstel komt.

Nadat Johnson om uitstel heeft gevraagd moeten de regeringsleiders van de 27 overgebleven EU-landen namelijk nog unaniem daarmee instemmen. De kans is groot dat ze dat toch weer doen, maar waarschijnlijk zal daaraan de voorwaarde hangen dat er dan wel op korte termijn verkiezingen worden gehouden in het VK, zodat de impasse doorbroken kan worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore