Doorgedraaid of aanslag?

Motief steekpartij Parijs nog een raadsel: niemand zag in Mickaël H. een moordenaar

04 oktober 2019 14:07 Aangepast: 04 oktober 2019 14:21
Speciale troepen van de Franse politie leggen een kordon rond het politiehoofdkwartier in Parijs. Beeld © AFP

Een 45-jarige man stak gistermiddag in het hoofdbureau van de politie in Parijs vier mensen dood, voordat hijzelf door de politie werd doodgeschoten. Wie is deze Mickaël H.? Sloegen bij hem de stoppen door, of ging het om een goed voorbereide, misschien wel terroristisch gemotiveerde, aanslag?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: we weten het nog niet. Het profiel van de man is nog lang niet compleet, maar uit politieverklaringen en onderzoek door Franse media is al wel een beeld van H. te vormen.

Slechthorende IT'er

Mickaël H. werd 45 jaar geleden geboren in Fort-de-France, in het Franse overzeese departement Martinique. Hij had ernstige gehoorproblemen, maar dat stond zijn opleiding tot IT'er niet in de weg.

In 2003 trad hij als computerspecialist in dienst bij de inlichtingendienst van de politie in Parijs. Daar viel de veertiger eigenlijk nauwelijks op, en hij werd praktisch deel van het meubilair. Hij werd door iedereen op kantoor omschreven als een discrete, zeer geliefde collega, en er was niemand in zijn directe werkomgeving die in hem een potentiële moordenaar zag.

Geschokte collega's van Mickaël H. verlaten het hoofdkwartier van politie in Parijs. Geschokte collega's van Mickaël H. verlaten het hoofdkwartier van politie in Parijs.

Niet geradicaliseerd

H. zou zich anderhalf jaar geleden hebben bekeerd tot de islam, maar dat zou niet hebben geleid tot radicalisering, blijkt uit onderzoek van zijn computerbestanden. Ook doorzoekingen in zijn huis in Gonesse (Val-d'Oise) wijzen niet op extremistische invloeden.

Maar hoe kwam H. dan tot zijn daad, die vier collega's en hemzelf het leven kostten? Het Franse persbureau AFP citeert bronnen rond het verhoor van H.'s vrouw, die direct na diens daad werd gearresteerd.

Stemmen in zijn hoofd

Zij zou hebben gezegd dat haar man de avond voor de steekpartij 'ongewoon en geagiteerd gedrag' vertoonde. Hij zou 's nachts wakker zijn geschrokken, stemmen hebben gehoord en zijn spraak was onsamenhangend.

Diverse media melden dat H.'s daad voortkwam uit een arbeidsconflict, maar ook dat is niet bevestigd door de Franse politie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Man steekt vier agenten dood in politiebureau Parijs

Politieagent bewaakt een brug in Parijs. Politieagent bewaakt een brug in Parijs.

Keukenmes

Wat er ook aan zijn daad ten grondslag lag, H. kwam de volgende dag op zijn werk, haalde rond 13.00 uur een keukenmes tevoorschijn en begon op de eerste verdieping van het gebouw om zich heen te steken. 

Dat kostte drie mannelijke collega's hun leven. Vervolgens daalde H. af naar de begane grond. Op de trap kwam hij twee vrouwelijke collega's tegen. Ook die stak hij neer. De ene was op slag dood, de ander raakte zwaargewond. Een mannelijke agent stak hij in zijn schouder.

Mickaël H. zelf vond zijn einde op de binnenplaats van het gebouw. Hij werd geraakt door schoten die werden afgevuurd door een jonge agent, die een week eerder bij de politie in dienst was getreden. H. stierf ter plekke.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Dader Parijs (45) werkte al sinds 2003 op hoofdbureau

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore