Ga naar de inhoud
Lagerhuis vol chimpansees

Recordbedrag voor 'apenschilderij' kunstenaar Banksy

'Devolved parliament' van kunstenaar Banksy.

Een schilderij van de Britse kunstenaar Banksy heeft een recordbedrag opgebracht op een veiling bij Sotheby's in Londen. Het werk genaamd 'Devolved parliament' werd afgehamerd op 9,9 miljoen Britse pond, omgerekend 11,1 miljoen euro.

Het vier meter brede doek dat het Britse Lagerhuis toont maar dan bevolkt door chimpansees, werd in 2009 door Banksy gemaakt. De richtprijs was 1,3 tot 1,8 miljoen euro, maar het werk leverde dus veel meer op. 

Op Instagram reageerde Banksy kritisch op de verkoop van het werk. Met een citaat van een kunstcriticus liet hij weten het slecht voor onze cultuur te vinden dat kunst voor zulke bedragen wordt verkocht. "Jammer dat het niet meer van mij was", voegde Banksy eraan toe. 

Beroemde
Lees ook:
Beroemde brexit-muurschildering van Banksy in Dover overgeschilderd

Voorheen stond het veilingrecord voor werk van Banksy op 1,7 miljoen euro. Voor dat bedrag werd in 2008 'Keep it Spotless' verkocht.

Banksy, van wie niet bekend is wie hij is, is als straatkunstenaar beroemd geworden door zijn humoristische, politiek getinte en soms provocerende werken. Zijn kunst verschijnt onaangekondigd op stadsmuren over de hele wereld. Geregeld beeldt hij apen af.