Wie zit erachter?

'Verijdelde aanslag' op populaire generaal Iran blijft in mist gehuld

03 oktober 2019 20:52 Aangepast: 03 oktober 2019 21:22
De machtige generaal Qassim Soleimani Beeld © ANP

Hij is de populairste en succesvolste militair in Iran, generaal Qassim Soleimani. Iraanse media claimen dat een aanslag op hem is verijdeld is. Maar is dat ook echt zo?

De Israëlische en enkele Arabische inlichtingendiensten zouden achter de aanslag zitten. Spionage op het allerhoogste niveau. Als het verhaal klopt natuurlijk, want Iran levert geen bewijzen. En die buitenlandse inlichtingendiensten zwijgen. Maar dat doen die altijd.

Eerst maar even voorstellen: generaal Qassim Soleimani is het hoofd van de Iraanse al-Quds elitetroepen van de Revolutionaire Garde. Hij is de ijzeren vuist waarmee Iran zijn invloed in de regio probeert te vergroten. Met succes, zegt Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens. "De man speelt een sleutelrol in Irak en Syrië. Hij is het die de milities en gewapende groepen daar aanstuurt, met geld, wapens en militair inzicht uit Iran. Hij stuurt vrachtvliegtuigen vol wapens en manschappen naar Bagdad en Damascus."

Generaal Soleimani aan het front. Generaal Soleimani aan het front.

Zijn troepen hebben meegeholpen om de Syrische dictator Assad aan de macht te houden. En Soleimani speelde een cruciale rol in het verslaan van het kalifaat van terreurgroep IS.

Als een held vereerd

Dat wordt hier weleens vergeten, maar hij was 'enorm belangrijk in het verslaan van IS', zegt Olaf Koens. "De Iraniërs hebben onder zijn leiding afgerekend met het soennitisch jihadisme in Syrië en Irak. Er is een enorme cultus rond de man ontstaan. Hij heeft een Instagramaccount en wordt als een held vereerd, in Iran maar ook daarbuiten."  

Aanhangers van Soleimani met een portret van de generaal Aanhangers van Soleimani met een portret van de generaal

Dan het plan om Soleimani uit de weg te ruimen. Volgens Iraanse media is geprobeerd de generaal op te blazen. Dat had vorige maand zullen gebeuren, toen hij een religieuze ceremonie in het zuiden van het land zou bijwonen bij het graf van zijn vader. De aanslagplegers zouden van plan zijn geweest 500 kilo explosieven te begraven naast het graf van Soleimani's vader. De bom had moeten ontploffen als de generaal er zou aankomen. Maar de aanslag is verijdeld, claimt Iran.

Aanhoudingen

Vandaag maakte het land bekend dat er een aantal mensen is aangehouden. Maar hoeveel, en wie, dat is niet gezegd. Ze zouden, zegt Iran, hebben gehandeld in opdracht van Israëlische en Arabische geheime diensten. Om welke Arabische landen het gaat is niet gezegd, maar Irans aartsvijand Saoedi-Arabië ligt natuurlijk het meest voor de hand.

Miniatuurvoorbeeld
Buitenland

'Olie-installaties Saoedi-Arabië beschoten vanuit Iran'

Grote vraag: klopt dat? Iran toont immers geen bewijs. Maar we weten dat de geheime diensten in de regio elkaar goed – en soms erg bloedig – dwars kunnen zitten. In het verleden zijn in Iran verschillende medewerkers van het Iraanse kernprogramma omgebracht. En in augustus nog zei een Israëlische minister dat zijn land bezig is 'de kop van de slang van zijn tanden te ontdoen', daarbij doelend op Soleimani. Dat was nadat Israël vanuit Syrië was aangevallen met drones.

Grootspraak

Er speelt veel, zegt Olaf Koens. "We weten dat Israël zelf in Syrië de Iraanse milities bombardeert. En onlangs ook in Irak een wapendepot. Het lijkt me gevaarlijk om Soleimani op te blazen, want je weet niet wie hem dan opvolgt. Het is soms beter om je vijand te kennen. Maar het kan ook allemaal Iraanse grootspraak zijn, zolang ze geen bewijzen laten zien. Dat het volgens Iran uit de koker komt van Israël en Saoedi-Arabië, is altijd de meest voor de hand liggende beschuldiging vanuit Iran." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore