Kritiek op Biden

Rockband Nickelback laat video van Trumps Twitter halen

03 oktober 2019 14:20
Still uit de verwijderde video Beeld © Screenshot

Een video die president Trump plaatste om zijn politieke rivaal Joe Biden te bekritiseren, is offline gehaald. Dit gebeurt op last van de rockband Nickelback, die in de clip voorkomt.

Het filmpje werd gisteren door Donald Trump getweet. Eerst zien we Joe Biden, kopstuk van de Democraten, ontkennen dat hij ooit met zijn zoon Hunter heeft gesproken over zaken.

Daarna zien we een foto van Biden junior en senior samen met 'een Oekraïense zakenman' op een golfbaan. Dit alles onder de Nickelback-hit 'look at this photograph': kijk naar deze foto.

Auteursrecht

Nickelback is niet van het filmpje gediend. De tweet van Trump is er nog, maar de video is offline: die is wegens schendingen van het auteursrecht verwijderd.

Of de band het ook inhoudelijk oneens is met de Trumps tweet, is onduidelijk. Wat wel opvalt, is dat het bewuste Nickelback-liedje al langer wordt gebruikt in internetgrapjes en daarbij niet offline wordt gehaald.

Overigens is de 'Oekraïense zakenman' op de foto een Amerikaan die destijds voor hetzelfde Oekraïense oliebedrijf (Burisma) werkte als Hunter Biden.

Heeft de president een punt?

Los van het auteursrecht bij deze video, heeft de Oekraïense baan van Biden junior wel voor discussie gezorgd.

Voor zover bekend heeft Hunter Biden in Oekraïne niets illegaals gedaan. Wel is er kritiek op invloedrijke westerlingen die aan de slag gaan voor (bedrijven in) landen met veel corruptie. Die landen proberen zo hun imago te verbeteren en connecties in het Westen te krijgen.

Hunter Biden is niet de enige. Eerder oogstte de Duitse oud-kanselier Gerhard Schröder al kritiek toen hij aan de slag ging voor de Russische ondernemingen Gazprom en Rosneft. Ook de Britse oud-premier Tony Blair kluste bij voor het regime in Kazachstan.

Biden junior is vermoedelijk alleen maar in Oekraïne aangenomen vanwege zijn connecties: zijn vader was destijds vicepresident van de VS. Hunter Biden ging werken voor een oliebedrijf terwijl hij geen enkele ervaring in die sector had.

Ook schade voor Trump zelf?

Overigens is president Trump zelf ook in de problemen gekomen door de Bidens hierop aan te vallen. In een telefoongesprek met de Oekraïense president eerder dit jaar drong Trump aan om Biden junior nog eens goed te onderzoeken.

De Democraten vinden dit een politieke doodzonde: de president heeft een buitenlands staatshoofd aangespoord om een politieke concurrent te beschadigen. Of de impeachment-procedure van de Democraten het ook gaat halen, is echter uiterst twijfelachtig.  

Een Amerikaans president afzetten gaat zo makkelijk nog niet

Onze correspondent Erik Mouthaan legt uit hoe de president van Amerika kan worden ontslagen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore