Onderzoek rechts-extremisme

'Acht Nederlanders vochten mee in burgeroorlog Oekraïne'

03 oktober 2019 01:02
Oekraïense strijders (archiefbeeld).

Zeker acht Nederlanders hebben meegevochten in de burgeroorlog in Oekraïne, zowel aan Oekraïense als pro-Russische kant. Dat concludeert het gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksbureau The Soufan Center in een rapport over de opkomst van rechts-extremisme.

Het oorlogsgebied zou volgens het bureau een 'laboratorium' voor de internationale extreem-rechtse beweging zijn, schrijft het AD. Wereldwijd vormen extreem-rechtse racisten een steeds groter netwerk, zo staat in het rapport, "zoals de jihadisten dat deden voor de aanslagen van 11 september in Amerika".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamer dringt aan op onderzoek naar Oekraïne bij MH17-ramp

Volgens The Soufan Center vochten er in de afgelopen vijf jaar 17.000 buitenlanders in de burgeroorlog, waarvan veruit de meesten uit Rusland afkomstig zijn. Acht strijders zouden dus uit Nederland komen. De conclusies uit het onderzoek zijn gebaseerd op interviews ter plekke, propagandavideo’s en sociale media.

Omgekomen Nederlander 

Van de acht Nederlanders vochten er drie voor extreem-rechtse Oekraïense milities en vijf aan de pro-Russische kant. Wie de strijders zijn, is niet duidelijk. Eerder kwamen berichten naar buiten over Sjoerd H., die in 2016 naar Oekraïne vertrok om te vechten voor een ultranationalistische militie. Vorig jaar kwam hij om het leven na een doorreis naar Syrië, waar de twintiger tegen IS vocht.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlander die vocht tegen IS in Syrië omgekomen

The Soufan Center maakt zich zorgen om rechts-extremisten die gevechtservaring opdoen en tactieken en ideologieën kunnen uitwisselen. Het zou gaan om een mondiale beweging. In Italië werd eerder bij een groep neonazi's een groot wapenarsenaal gevonden. Enkele verdachten hadden in Oekraïne gevochten. In de VS werden teruggekeerde strijders aangeklaagd wegens geweldpleging bij een extreem-rechtse demonstratie.

Ook de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt zich zorgen te maken. De aanwezigheid van de acht Nederlanders in Oekraïne kan de organisatie niet bevestigen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore