Beroemde naamgenoot

Als je Harry Potter heet: 'Mijn collega zei: ja hoor, die zit hier naast me'

02 oktober 2019 21:51 Aangepast: 02 oktober 2019 21:57
Beeld © Warner Brothers

"Noem iets uit de popcultuur waardoor je voornaam is verpest", schreef iemand op Twitter. "Mag het ook mijn hele naam zijn?", reageerde de man wiens leven nooit meer hetzelfde zou zijn na het verschijnen van het eerste boek uit de Harry Potter-reeks.

Want zo heet hij: Harry Potter. Geen tovenaarsleerling, maar een keurige neurowetenschapper die werkt aan de universiteit van Manchester. In juni 1997, amper twee jaar na zijn geboorte, kwam Harry Potter en de Steen der Wijzen uit. 

Dat was de verzuchting die hij slaakte op Twitter. Hij kreeg onmiddellijk bijval van mensen die met hetzelfde probleem te maken hebben: ene Michael Jackson, ene Katy Price, iemand die David Cameron heet (net als de voormalige Britse premier).

Harry Potter deed in zijn reactie maar alsof het hem ergert, zegt hij vandaag tegen de Britse omroep BBC. "Mensen nemen aan dat het vervelend is en dat ik mijn naam wil veranderen, maar dat is helemaal niet zo. En de meesten vinden het grappig."

'Ja hoor, hij zit naast me'

Hij zegt dat hij zich geregeld door de films en de boeken laat inspireren als hij een Halloween-kostuum uitzoekt. De keerzijde is dat mensen die hem niet kennen, vaak denken dat hij een grap maakt als ze voor het eerst zien hoe hij heet.

Toen hij bezig was met wetenschappelijk onderzoek en iemand een mailtje had gestuurd, hoorde hij hoe die amper vijf minuten later telefonisch contact opnam met een collega die bij hem in de buurt zat – even checken of dat mailtje geen spam was, afkomstig van één of andere grappenmaker. "Ik hoorde mijn collega zeggen: ja hoor, hij bestaat echt. Hij zit weleens naast me."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Harry Potter-fans druk aan het speculeren over nieuwe film

Verder ziet Harry Potter alleen maar voordelen met zo'n beroemde naamgenoot. Toen hij zes was en met zijn ouders verhuisde naar een andere woonplaats, werd hij direct gebeld door de lokale krant. Of ze hem even mochten interviewen. Hij kreeg een Harry Potter-kostuum om aan te trekken voor de foto, en ze gaven hem ook nog een boek cadeau.

Leuke herinneringen

Naar aanleiding van dat artikel mocht het hele gezin ook nog een tripje maken met de Zweinsteinexpres, de schooltrein uit de boeken. Harry Potter: "Ik heb er alleen maar leuke herinneringen aan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

School VS weert boeken Harry Potter uit angst voor boze geesten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore