Ga naar de inhoud
Harde confrontaties

Al zeker 20 doden bij heftige protesten: wat is er in Irak aan de hand?

Demonstranten in Irak eisen betere leefomstandigheden. Beeld © @ANP

Duizenden demonstranten in verschillende steden, de oproerpolitie die met scherp schiet en de regering die internet platlegt. Het dodental staat nu op 21. Er zijn honderden gewonden. Hoe heeft het in Irak zo uit de hand kunnen lopen?

Veel Irakezen zijn ontevreden over de hoge werkloosheid, overheidscorruptie en de slechte voorzieningen in het land. Schoon drinkwater en elektriciteit zijn op veel plekken nog niet vanzelfsprekend. Het gaat de vaak jonge demonstranten om de kwaliteit van hun leven. Die moet, zo eisen ze, snel worden verbeterd.

#savetheiraqipeople

De demonstranten deelden video's van de protesten op Twitter. De regering wil dat tegengaan en heeft daarom in delen van het land sociale media platgelegd. Dat doen ze ook om te zorgen dat de protesten zich niet uitbreiden. Onder de hashtag #savetheiraqipeople worden desondanks beelden en verslagen van de protesten massaal gedeeld. 

Het begon dinsdag met vreedzame demonstraties in de hoofdstad Bagdad, maar de protesten sloegen al snel over naar andere grote steden en verschillende de zuidelijke Iraakse provincies. Met als gevolg dat ook daar duizenden mensen de straat op gingen. 

Olie, geld en corruptie

De regering krijgt er de schuld van dat het niet beter gaat en de problemen in het land erger worden. Irak is immers een van de grootste olie producerende landen ter wereld, dus geld zou er genoeg moeten zijn. Maar het land staat ook hoog in de lijsten van meest corrupte landen ter wereld.

De protesten begonnen vreedzaam, maar politie en ordetroepen grepen op verschillende plekken hard in. Met traangas en dus ook scherpe munitie werd geprobeerd de betogingen uiteen te jagen. In de hoofdstad en in de zuidelijke provincies geldt nu een avondklok. Dat betekent dat mensen dan niet meer op straat mogen zijn, maar de demonstranten lijken daarvan niet onder de indruk. 

Situatie verbeteren

De regering heeft na crisisberaad het geweld veroordeeld en aangekondigd dat maatregelen worden genomen om de situatie te verbeteren. Of dat genoeg is voor de betogers, zal komende dagen moeten blijken. Maar dat ook vandaag weer veel mensen de straat opgingen, is een veeg teken.

Irak is aan het herstellen van weer een lange periode vol geweld. In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw werd het land geteisterd door verschillende oorlogen. Daarna volgde in 2003 nog een Amerikaanse-Britse inval, waarna het land in een burgeroorlog verviel. De afgelopen jaren wist terreurgroep IS grote delen van Irak te bezetten.

Dat is nu allemaal achter de rug, maar met het land gaat het dus nog altijd niet goed. De vrees is dat Irak, als de protesten aanhouden, een nieuwe periode van geweld en onzekerheid tegemoet gaat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore