Monarchie vs media

'Door de dood van zijn moeder is prins Harry fel op de Britse pers'

02 oktober 2019 17:37 Aangepast: 02 oktober 2019 17:38
Beeld © AFP

De Britse prins Harry stapt naar de rechter vanwege een publicatie in de roddelpers over zijn vrouw. En dat is heel uitzonderlijk, zegt correspondent Anne Saenen. "Harry is hier natuurlijk fel op, mede vanwege de dood van zijn moeder"

Harry's moeder prinses Diana kwam in 1997 om het leven bij een auto-ongeluk. Achtervolgd door paparazzi verongelukte haar auto in een tunnel in Parijs. De relatie tussen het Britse koninklijk huis en de media ging nooit van een leien dakje.

De maat is vol

Na het laatste incident, waarin de krant Mail on Sunday een handgeschreven brief van Meghan aan haar vader publiceerde, is voor Harry en Meghan de maat vol. Correspondent Anne Saenen beantwoordt de belangrijkste vragen.

Het auto-ongeluk in Parijs waarbij prinses Diana om het leven kwam. Het auto-ongeluk in Parijs waarbij prinses Diana om het leven kwam.

Waarom is dit de druppel voor Harry en Meghan? 

“Er wordt al vanaf het begin van hun relatie negatief over Meghan geschreven. Op social media, met name op Twitter, werden veel racistische opmerkingen over haar gemaakt toen naar buiten kwam wie Harry’s nieuwe vriendin was. De relatie tussen het stel en de media had daarmee direct een valse start. Harry was dan ook de eerste Britse royal die zich openlijk uitsprak over de pers. Hij schreef een brief naar de media. Hij vroeg de media zijn kersverse vriendin met rust te laten. Rondom hun huwelijk werd de pers wat positiever, maar de afgelopen tijd gaat het weer mis", zegt Anne Saenen.

"Het publiceren van een privébrief, gaat Harry nu te ver. In een nieuwe opvallende brief aan de media laat hij weten Mail on Sunday aan te klagen. Wat opvalt is de harde toon van de brief. Ik twijfel of het koningshuis dit heeft goedgekeurd. Eigenlijk stamt Harry’s haat voor de media al van ver voor zijn relatie met Meghan. Vanaf zijn kindertijd is hij wantrouwend tegenover de pers. Dat komt natuurlijk door de dood van zijn moeder.”

Is er dan niks veranderd sinds de dood van Diana? 

"Er is wel degelijk iets veranderd. Ten eerste is het koningshuis bewust bezig met het beschermen van de partners van de royals. Diana kreeg geen bodyguards van het koningshuis toen ze een relatie had met Charles. Het hof bemoeide zich niet met haar, tot ze met hem trouwde. Na hun scheiding werd Diana helemaal losgelaten."

Saenen vertelt dat toen Kate in beeld kwam als vriendin van William zij direct bescherming en mediatraining kreeg. "Daarnaast zijn er regels gekomen voor de media. Zo mochten er geen foto’s worden gemaakt van het stel in hun Londense kasteel. Of van de kinderen. Kate maakt nu zelf af en toe foto's en die worden dan vrijgegeven en gepubliceerd. Het is niet meer zo dat de pers in de struiken ligt om de koninklijke baby's te fotograferen. Er kwam ook een verbod op drones rond Anmer Hall, waar Kate en William hebben gewoond."

Harry was 12 jaar toen zijn moeder overleed. Harry was 12 jaar toen zijn moeder overleed.

Waarom lijkt het bij Meghan dan wel mis te gaan? 

"Er wordt gezegd dat dit te maken zou hebben met haar huidskleur en afkomst. Er is veel kritiek op de manier hoe ze door de tabloids wordt aangevallen. Alles wat ze doet wordt onder de loep genomen. Door haar zouden Harry en zijn broer William bijvoorbeeld ruzie hebben en tussen Kate en Meghan zou het ook niet boteren. Ze zou door het paleispersoneel arrogant en veeleisend gevonden worden. En ga zo maar door. Ondanks de positieve reacties op hun recente bezoek aan Afrika, werd er daarvoor een stortvloed aan kritiek over Meghan en Harry gepubliceerd. De vraag is wel of ze die brief wel aan haar vader had moeten schrijven, want het is niet de eerste keer dat hij iets naar de media lekt."

Heeft zo’n rechtszaak wel zin? 

"De rechtszaak is duidelijk een teken naar de tabloid media; pas op met wat jullie doen, want wij slaan terug. Ze willen hun punt maken. De vraag die nu in de rechtbank wordt uitgevochten is of de brief ook had mogen worden gepubliceerd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore