'Religieuze redenen'

Docent VS vecht ontslag na discriminatie transgender aan

02 oktober 2019 02:29 Aangepast: 02 oktober 2019 03:12
Archieffoto. Beeld © iStock

Een leerkracht op een middelbare school in de Amerikaanse staat Virginia werd ontslagen omdat hij weigerde een transgender leerling met het juiste persoonlijke voornaamwoord - 'hem' - aan te spreken. Nu klaagt hij de school aan.

De docent hoopt onder zijn ontslag uit te komen op grond van 'religieuze redenen', die hem ervan weerhouden zouden hebben de leerling met 'hem' aan te spreken. Dat schrijft The Guardian.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jonge transgender beslist zelf

De docent Frans werd in december vorig jaar ontslagen, nadat hij een paar maanden eerder in opspraak was gekomen. De transgender leerling voelde zich vernedert doordat de docent hem nooit met 'hem' aansprak. Hij richtte zich daarom tot de docent: "U mag uw religieuze gronden hebben, maar u zult moeten respecteren wie ik ben."

Docent ontslagen

Daarop had de docent gezegd het 'moeilijk te vinden'. De directeur van de school reageerde vervolgens kordaat: "In zo'n situatie vertel je de leerling dat het je spijt en dat je hem als jongen aan had moeten spreken."

Dat deed de docent echter niet en dus zag schooldirecteur Jonathan Hochman geen andere optie dan de man te ontslaan. "Ik kan me niet voorstellen dat je leerlingen op een slechtere manier kunt behandelen", zei Hochman daarover.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veteraan Jennifer over transgenderverbod VS: 'Het is alsof we minder waard zijn'

De voorzitter van de scholengemeenschap sloot zich bij de directeur aan. "Discriminatie zorgt voor een vijandige leeromgeving. De leerling had dat aangekaart en de ouders hadden dat ook al aangekaart. Ze voelden zich niet gerespecteerd."

Protestmars leerlingen

Het ontslag van de docent leidde op de school tot verdeeldheid. Er zou een protestmars hebben plaatsgevonden waarbij leerlingen actieborden droegen met daarop: 'Mannen zijn mannen en vrouwen zijn vrouwen'.

De docent heeft de school inmiddels aangeklaagd. Hij vindt transgenders aanspreken met het juiste persoonlijk voornaamwoord 'hetzelfde als liegen'. Hij eist een onder meer excuses van de school, een schadevergoeding van 1 miljoen dollar (915.000 euro) en wil zijn baan als docent Frans terug.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Transgenderkinderen Chili hebben eigen school: 'Hier beseffen ze dat ze niet alleen zijn'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore